Υγεία και Τεχνολογία: Οι ανακαλύψεις εκείνες που «σώζουν» ζωές!

Ένα από τα πράγματα που η τεχνολογία διαχρονικά επεδίωκε να λύσει, από τη μέρα που ξεκίνησε την ανοδική της πορεία, ήταν το ζήτημα της υγείας. Για κάθε επιστήμονα, η προσπάθεια να σώσει μία ανθρώπινη ζωή, αποτελεί μία τεράστια πρόκληση, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Πλέον, χιλιάδες επιστήμονες πονοκεφαλιάζουν καθημερινώς στη προσπάθεια τους να εντοπίσουν τις καινοτομίες εκείνες που χρειάζεται ο κλάδος της υγείας ώστε να μετατρέψει τη ζωή των ανθρώπων και τον ασθενών καλύτερη και κυρίως περισσότερο άνετη.

Στόχος προφανώς είναι όλα αυτά να συμβούν όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνα, και φυσικά με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Ας δούμε λοιπόν ορισμένες τεχνολογικές καινοτομίες που εγγυώνται πως μπορούν να διασφαλίσουν την όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση της υγείας μας.

Οι ειδικοί αισθητήρες εντός του σπιτιού, που θα υπόσχονται την ασφαλή κατάσταση των κατοίκων της οικίας, είναι μία από τις πιο έξυπνες λύσεις, κυρίως για τις μητέρες. Οι αισθητήρες θα λειτουργούν όπως οι αντίστοιχοι του παρκαρίσματος. Οποτεδήποτε δηλαδή εντοπίζουν κίνδυνο, θα ειδοποιούν. Κάτι δηλαδή σαν συναγερμός για την υγεία μας. Θα προβλέπουν τις φορές εκείνες που ένα παιδί θα κινδυνεύει να τραυματιστεί εντός του σπιτιού, αλλά κυρίως θα μας ειδοποιούν για τυχόν παθογένειες μας που ακόμα δε θα έχουμε ανακύψει. Όπως για παράδειγμα τον πυρετό ή το κρυολόγημα.

Ακολούθως, τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία αποτελούν επίσης μία λύση που όλοι χρειαζόμαστε. Στόχος είναι να δημιουργηθούν κατάλληλες εφαρμογές που θα μας δίνουν την δυνατότητα να έχουμε άμεση πρόσβαση στο ιατρικό μας ιστορικό. Δε θα αναγράφεται απλά τι μας έχει συμβεί κατά το παρελθόν, αλλά θα υπάρχει μία αναλυτική αστικοποίηση του προβλήματος, μαζί με τις γνωματεύσεις τον ιατρών, και μία σειρά από συμβουλές.

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα υγείας που έρχεται να επιλύσει η τεχνολογία στο κομμάτι της υγείας, σχετίζεται άμεσα με την τηλεϊατρική. Με αυτή, ο ασθενής θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μία άμεση ‘’εικονική επίσκεψη’’ στον γιατρό του, σε περίπτωση που του έχει συμβεί κάτι. Ο ρόλος του μπορεί να έχει δύο μέρη: α) την δημιουργία ενός γκρουπ ιατρών που θα είναι 24 ώρες τη μέρα σε αναμονή για on-line επικοινωνία με τον ασθενή, και συζήτηση του θέματος του και β) την δημιουργία μίας ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα έχει προγραμματισμένες έτοιμες απαντήσεις για τον ασθενή. Δηλαδή επί της ουσίας να δίνεται στον παθόντα η δυνατότητα να επικοινωνήσει με ένα ‘’ρομπότ’’ που θα περιλαμβάνει έτοιμες, και ειδικές απαντήσεις και συμβουλές.

Ένα ακόμα κομμάτι που η τεχνολογία θέλει να ‘’δώσει’’ στην υγεία, είναι το ‘’έξυπνο χάπι’’. Στην εποχή που όλα είναι «έξυπνα», ακόμη και τα χάπια έχουν πλέον μια τεχνολογική υπόσταση. Πριν ένα χρόνο, το πρώτο «έξυπνο» χάπι εγκρίθηκε από τις συσχετιζόμενες αρχές στην Αμερική. Κατά την επαφή του με γαστρικά υγρά στο στομάχι, ένας μικροσκοπικός αισθητήρας αποστέλλει μήνυμα σε ένα φορητό έμπλαστρο που με τη σειρά του μεταδίδει τις πληροφορίες στο κινητό τηλέφωνο του ασθενούς. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να παρακολουθήσουν την κατάποση των φαρμάκων τους και να αποφύγουν την υπερδοσολογία. Οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε άλλα χάπια γεμάτα με gadget που παρακολουθούν ζωτικά σημεία του οργανισμού μας, όπως οι παλμοί και τα ποσοστά αναπνοής, καθώς περνούν μέσα από το σώμα μας. Παρόμοια τεχνολογία είναι οι μικροσκοπικές κάμερες, που μπορούν να καταποθούν και να εντοπιστούν μέσω του πεπτικού σωλήνα για να αναζητήσουν ασθένειες και άλλες ανωμαλίες.