Ransomware: Πάνω από τους μισά θύματα πληρώνουν τα λύτρα

Πάνω από τα μισά (56%) θύματα ransomware πλήρωσαν τα λύτρα για να αποκαταστήσουν την πρόσβαση στα δεδομένα τους πέρυσι, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Kaspersky σε 15.000 καταναλωτές. Όμως, για το 17% αυτών, η πληρωμή των λύτρων δεν σήμανε και την επιστροφή των κλεμμένων δεδομένων τους. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται η ευαισθητοποίηση του κοινού για πιθανές απειλές στον κυβερνοχώρο, υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για την καταπολέμηση του ransomware.

Το ransomware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που οι εγκληματίες χρησιμοποιούν για να εκβιάζουν τα θύματά τους με στόχο την απόκτηση χρημάτων. Υποκλέπτει δεδομένα για λύτρα χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση ή κλειδώνοντας τους χρήστες εκτός της συσκευή τους.

Το ποσοστό των θυμάτων που πλήρωσαν τα λύτρα για την αποκατάσταση της πρόσβασης στα δεδομένα τους πέρυσι ήταν υψηλότερο μεταξύ αυτών ηλικίας 35-44 ετών, με τα δύο τρίτα (65%) να προχωρούν σε πληρωμές. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα άτομα ηλικίας 16-24 ετών ανέρχεται στο 52%, ενώ μόλις το 11% αυτών άνω των 55 ετών δέχονται να πληρώσουν, δείχνοντας ότι οι νεότεροι χρήστες είναι πιο πιθανό να πληρώσουν λύτρα από αυτούς άνω των 55 ετών.

ΠΗΓΗ: techgear.gr