Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στην παγκόσμια αγορά του cloud και των data centers

Σε έναν ισχυρό περιφερειακό «παίκτη» σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο παγκοσμίως, όπως είναι αυτός του cloud και των κέντρων δεδομένων (data centers), εξελίσσεται η Ελλάδα. Η επένδυση της Microsoft παίζει, όπως είναι προφανές, καταλυτικό ρόλο, αλλά δεν είναι η μόνη καθώς υπάρχουν και άλλες κινήσεις όπως αυτή της εξαγοράς της Lamda Hellix από την αμερικανική Digital Realty που επηρεάζουν τα δεδομένα.

Επιπλέον, η υλοποίηση μεγάλων data centers στη χώρα μας αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον ανάγκες για τη διεθνείς διασυνδέσεις μέσω δικτυών κορμού (backbone) που βασίζονται σε οπτικές ίνες και πολλοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και εκεί σημαντικές ανακοινώσεις στο προσεχές μέλλον.

Με τον όγκο των δεδομένων που παράγονται σε παγκόσμιο επίπεδο να αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς, η αποθήκευση και η αξιοποίηση αυτού του τεράστιου όγκου εξελίσσεται σε πρώτη προτεραιότητα για κάθε είδους οργανισμό, δημόσιο ή ιδιωτικό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα δεδομένα χαρακτηρίζονται ως το νέο παγκόσμιο «νόμισμα», οπότε η αποθήκευση τους έχει έλθει για τα καλά στο προσκήνιο. Αυτό συνδυάζεται με τη στροφή στις υποδομές cloud, οι οποίες επιτρέπουν σε μία επιχείρηση ή ένα κράτος να μην χρειάζονται να δημιουργούν τις δικές τους υποδομές για την αποθήκευση δεδομένων, ενώ μπορούν να τα επεξεργάζονται από οποιοδήποτε σημείο και με τη χρήση οποιαδήποτε συσκευής. Επιπλέον, όσο αυξάνονται τα δεδομένα τόσο μπορούν να βελτιωθούν οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και είναι εφικτή η μεγαλύτερη αυτοματοποίηση διαδικασιών που είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια οικονομία.

ΠΗΓΗ: cnn.gr