Λιγότερες από 48 ώρες απομένουν για να εκπνεύσει η θητεία ενός εκ των πιο αμφιλεγόμενων προέδρων στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά ακόμη και στην ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση Trump αποδεικνύει ότι είχε ξεκάθαρη αποστολή να βάλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα εμπόδια στις κινέζικες εταιρείες σε έναν οικονομικό πόλεμο που άλλαξε αρκετά το τοπίο στον κόσμο της τεχνολογίας.

Σε μια πολύ σύντομη αναδρομή, όλα ξεκίνησαν με τη ZTE να πληρώνει πρόστιμο $1.7 δισ. και να εξαναγκάζεται σε αλλαγή όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της προκειμένου να συνεχίσει να αρθεί το (αρχικά) επταετές εμπάργκο. Στη συνέχεια ήρθε η σειρά της Huawei και της μέχρι πρότινος θυγατρικής της Honor να αποκλειστούν από όλες τις τεχνολογίες αμερικανικής προελεύσεως (συμπεριλαμβανομένων επεξεργαστών και λογισμικού), ενώ πιο πρόσφατα είδαμε την κατασκευάστρια drones DJI και τη Xiaomi να μπαίνουν στο στόχαστρο.

Η τελευταία (;) πράξη της κυβέρνησης Trump, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τομέα της τεχνολογίας, φέρνει και πάλι στο επίκεντρο τη Huawei. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Υπουργείο Εμπορίου αποφάσισε να απορρίψει όλες τις αιτήσεις που έγιναν από αμερικανικές εταιρείες της βιομηχανίας ημιαγωγών (επεξεργαστές, chipsets κλπ.) προκειμένου να συνεργαστούν με τη Huawei και επιπλέον ακυρώνει οποιοδήποτε ενεργό συμβόλαιο.

Αυτό σημαίνει ότι εταιρείες όπως για παράδειγμα η Intel, δεν θα μπορούν να προμηθεύουν στο εξής τη Huawei με επεξεργαστές, κάτι που ενδεχομένως θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κατηγορία των laptops όπου η κινέζικη εταιρεία παρουσίαζε τρομερή άνοδο τους τελευταίους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι τα υπό εξέταση συμβόλαια συνεργασίας με τη Huawei ξεπερνούν σε αξία τα $280 δισεκατομμύρια και είναι αντιλαμβάνεστε ότι ζημιώνονται απίστευτα και οι αμερικανικές εταιρείες από αυτές τις απορρίψεις.

Αν θα μπορούσαμε να κάνουμε μια πρόβλεψη αυτή θα ήταν ότι θα κατατεθούν και πάλι αιτήματα συνεργασίας στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει στις 20 Ιανουαρίου 2021 ο Joe Biden και μένει να δούμε αν θα αλλάξει κάτι γενικότερα στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στις κινέζικες εταιρείες τεχνολογίας (και όχι μόνο).

ΠΗΓΗ: techgear.gr

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.