PlayStation 5: Αντίστροφη μέτρηση για την κυκλοφορία στην Ελλάδα - Όσα πρέπει να ξέρεις

Μέσα στην εβδομάδα η άφιξη του PlayStation 5 στην Ελλάδα. Όλες οι απαντήσεις για τη νέα παιχνιδοκονσόλα

Στις 19 Νοεμβρίου 2020 περιμένουμε το νέο PlayStation 5 στην Ελλάδα, ωστόσο, σε ορισμένες χώρες το λανσάρισμα ξεκινά από την ερχόμενη Πέμπτη 12 Νοεμβρίου και γι’ αυτό η Sony αποφάσισε να λύσει όλες τις απορίες των gamers σχετικά με τη νέα παιχνιδοκονσόλα με τη μορφή ερωταπαντήσεων (Q&A) στο επίσημο blog της.

Η εταιρεία καλύπτει οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί κανείς από πλευράς hardware, games, περιφερειακά, συμβατότητες, συνδέσεις κλπ., και ουσιαστικά δίνει απαντήσεις για τα πιο καίρια ζητήματα που απασχολούν τους ενδιαφερόμενους. Ας δούμε, λοιπόν, τι μας λέει η Sony για τα Games, σύμφωνα με το techgear.gr.

Ποια παιχνίδια θα είναι διαθέσιμα στην πρεμιέρα του PS5;

  • Astro’s Playroom (Japan Studio) (Pre-installed on PS5)
  • Demon’s Souls (SIE Worldwide Studios, Bluepoint Games)
  • Marvel’s Spider-Man: Miles Morales (Insomniac Games)
  • Marvel’s Spider-Man Remastered (included with Marvel’s Spider-Man: Miles Morales Ultimate Edition) (Insomniac Games)
  • Sackboy: A Big Adventure (Sumo Digital)
  • Assassin’s Creed Valhalla (Ubisoft)
  • Borderlands 3 (2K)
  • Bugsnax (Young Horses) [δωρεάν σε όλους τους συνδρομητές PS Plus]
  • Call of Duty: Black Ops Cold War (Activision) (November 13)
  • Dead by Daylight (Behaviour Interactive)
  • Devil May Cry 5 Special Edition (Capcom)
  • Dirt 5 (Codemasters)
  • Fortnite (Epic Games)
  • Godfall (Gearbox Publishing)
  • Goonya Fighter (Mutan)
  • King Oddball (10Tons Ltd)
  • Maneater (Tripwire Interactive)
  • NBA 2K21 (2K)
  • No Man’s Sky (Hello Games)
  • Observer: System Redux (Bloober)
  • Overcooked! All You Can Eat (Team 17)
  • The Pathless (Annapurna Interactive)
  • Planet Coaster (Frontier)
  • Warhammer: Chaosbane Slayer Edition (Nacon)
  • Watch Dogs: Legion (Ubisoft)
  • WRC 9 FIA World Rally Championship (Nacon)

Υπάρχει διαφορά στην απόδοση των games εάν τα εγκαταστήσω από Blu-ray disk ή αν τα κατεβάσω ψηφιακά;

Όχι, είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο η απόδοση θα είναι ακριβώς η ίδια.

Μπορώ να κάνω παύση ένα PS5 game και να συνεχίσω από εκεί που σταμάτησα;

Όπως και στο PS4, εάν τρέχει ένα παιχνίδι και βάλεις το PS5 σε Rest Mode ή ανοίξεις μια εφαρμογή media, το παιχνίδι θα συνεχίσει από εκεί που το άφησες όταν επιστρέψεις σε αυτό. Εάν εκκινήσεις κάποιο άλλο παιχνίδι ή απενεργοποιήσεις το PS5 (Power off), τότε το παιχνίδι που έπαιζες πρώτο δεν θα ξεκινήσει αυτόματα από εκεί έμεινες. Παρόλα αυτά, χάριν στον ταχύτητο SSD αποθηκευτικό χώρο του PS5, το παιχνίδι φορτώνει άμεσα.

Είναι τα παιχνίδια του PS5 κλειδωμένα ανάλογα με την περιοχή κυκλοφορίας (region lock);

Όχι

Μπορώ να έχω πρόσβαση στην ψηφιακή συλλογή των παιχνιδιών μου από οποιοδήποτε PS5 και εάν ναι, πως;

Οι gamers μπορούν να πραγματοποιήσουν login στον λογαριασμό PlayStation από οποιαδήποτε κονσόλα και φυσικά να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο τους. Αυτό μπορεί να γίνει και μέσω της νέας εφαρμογής PlayStation για φορητές συσκευές που επιτρέπει στους gamers να κάνουν sign-in χωρίς να χρειαστεί να εισάγουν το password τους με το τηλεχειριστήριο.

Η λίστα με τα Trophies στο PS5 θα είναι διαφορετική από τα άλλα PS Trophies που έχω κερδίσει;

Οι λίστες με τα Trophies συνδυάζουν όλα όσα μάζεψες από τα PS3, PS Vita, PS4 και PS5, ταξινομημένα σε χρονολογική σειρά από αυτό που ξεκλείδωσες πιο πρόσφατα.

Υπάρχουν αλλαγές στα refunds (επιστροφή χρημάτων) από ψηφιακές αγορές; Θα υπάρχει διαφορά εάν έχω στην κατοχή μου το PS5 Digital Edition;

Η πολιτική επιστροφής χρημάτων και ακύρωσης αγοράς του PlayStation Store παραμένει η ίδια.

Μπορώ να παίζω παιχνίδια του PS4 στο PS5;

Ναι, υποστηρίζεται το 99% των 4000+ τίτλων του PS4.

Θα δω διαφορά στα παιχνίδια του PS4 όταν τα παίζω στο PS5;

Ναι, σε επιλεγμένα παιχνίδια του PS4 έχει επιταχυνθεί ο χρόνος φόρτωσης όταν τρέχουν στο PS5 και υποστηρίζουν τη λειτουργία Game Boost για βελτιωμένα ή πιο σταθερά frame rates. Σε κάποια παιχνίδια με απεριόριστα frame rates και δυναμική ανάλυση έως 4K, ίσως δείτε πολύ καλύτερη εικόνα. Η λειτουργία Game Boost ενεργοποιείται αυτόματα για τα παιχνίδια του PS4 και δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι. Επιπλέον, τα παιχνίδια του PS4 θα επωφεληθούν από τα νέα στοιχεία του περιβάλλοντος χρήσης.

Ο ταχύτατος SSD του PS5 προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα όταν παίζεις παιχνίδια των PS4 και PS VR;

Τα παιχνίδια των PS4 και PS VR θα φορτώνουν πολύ πιο γρήγορα όταν είναι αποθηκευμένα και εγκατεστημένα στον εσωτερικό SSD του PS5, αλλά δεν θα υποστηρίζουν όλες τις δυνατότητες που προσφέρει ο νέος SSD.

Μπορώ να παίζω παιχνίδια του PS4 από USB drive;

Ναι. Αποθηκεύοντας τα παιχνίδια του PS4 και ανοίγοντας τα από ένα USB drive είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να έχεις πρόσβαση σε αυτά από το PS5 χωρίς να καταλαμβάνεις τον αποθηκευτικό χώρο της νέας κονσόλας. Είναι ο προτεινόμενος τρόπος για να κρατάς ελεύθερο τον αποθηκευτικό χώρο για τα παιχνίδια του PS5 που δεν μπορείς να τρέξεις από εξωτερική μονάδα αποθήκευσης.

Επιπλέον, οι gamers μπορούν να επιλέξουν από τις ρυθμίσεις του PS5 να γίνεται εξορισμού η εγκατάσταση όλων των παιχνιδιών του PS4 (συμπεριλαμβανομένων αυτών που αγοράζεις ψηφιακά από το PS Store και των δεδομένων από τα Blu-ray Discs) και των μελλοντικών patches σε κάποιο συνδεδεμένο εξωτερικό USB drive. Σημειώστε ότι δεν υποστηρίζονται όλα τα USB drives από το PS5. Μία εξωτερική μονάδα αποθήκευσης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω USB hub και το PS5 δεν υποστηρίζει την ταυτόχρονη σύνδεση δύο ή περισσότερων εξωτερικών μονάδων αποθήκευσης.

Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τύπος USB drive που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για την αποθήκευση των παιχνιδιών του PS4 για να παίζω στο PS5;

Χρησιμοποιήστε ένα SuperSpeed USB drive (USB 3.0 ή μεταγενέστερο) με τουλάχιστον 250GB αποθηκευτικό χώρο (έως 8TB στο μέγιστο), το οποίο θα έχει γίνει format στο πρότυπο exFAT (το PS5 μπορεί να “φορμάρει” ένα συνδεδεμένο συμβατό USB drive στο πρότυπο exFAT).

Εάν έχω αγοράσει ψηφιακά παιχνίδια PS4 από το PS Store, μπορώ να τα κατεβάσω στο PS5;

Ναι και ισχύει η συμβατότητα κατά 99% με τους 4000+ τίτλους του PS4 στο PS5.

Τα demos και οι beta εκδόσεις των παιχνιδιών του PS4 θα μπορούν να τρέξουν στο PS5;

Η πλειοψηφία των παλαιότερων demos και betas του PS4 δεν θα υποστηρίζονται από το PS5. Τα αντίστοιχα demos και betas των νέων παιχνιδιών θα υποστηρίζονται κανονικά.

Υπάρχουν συγκεκριμένες εκδόσεις παιχνιδιών για το PS4 και το PS5;

Ναι. Τα παιχνίδια του PS5 είναι μοναδικά και ειδικά γραμμένα για να εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες τις νέας παιχνιδοκονσόλας, συμπεριλαμβανομένου του νέου ασύρματου τηλεχειριστηρίου DualSense με απτική ανάδραση και προσαρμοσμένα triggers, ταχύτερους χρόνους φόρτωσης, 3D Audio και ενισχυμένα γραφικά.

Εάν έχω ένα παιχνίδι PS4, μπορώ να αναβαθμίσω στην έκδοση του για το PS5;

Ορισμένα παιχνίδια του PS4 θα μπορούν να αναβαθμιστούν στην ψηφιακή έκδοση τους για το PS5. Όταν χρησιμοποιείτε το PS5 μπορεί να σας εμφανιστεί η επιλογή να αναβαθμίσετε κάποιο παιχνίδι του PS4 στην ψηφιακή έκδοση του για το PS5. Ανάλογα με το παιχνίδι, η αναβάθμιση αυτή μπορεί να είναι δωρεάν ή να κοστίζει κάποιο ποσό και απαιτείται σύνδεση στο Internet.

Για παράδειγμα, οι εκδόσεις των Marvel’s Spider-Man: Miles Morales και Sackboy: A Big Adventure για το PS4 προσφέρουν δωρεάν αναβάθμιση για το PS5. Εάν έχετε στην κατοχή σας αυτά τα παιχνίδια, απλά επισκεφθείτε το Hub του κάθε παιχνιδιού στο PS5 για να δείτε την επιλογή. Να σημειωθεί ότι τα Blu-ray discs δεν υποστηρίζονται από το PS5 Digital Edition. Εάν έχετε στην κατοχή σας Blu-ray discs παιχνιδιών του PS4 δεν θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στο PS5 Digital Edition, ούτε να διεκδικήσετε την αναβάθμιση τους στην PS5 έκδοση.

Εάν δεν αναβαθμίσω το PS4 game στην έκδοση του PS5, ή εάν δεν υπάρχει γενικά έκδοση του για το PS5, θα μπορώ να παίξω στη νέα παιχνιδοκονσόλα;

Ναι και ισχύει η συμβατότητα κατά 99% με τους 4000+ τίτλους του PS4 στο PS5.

Εάν έχω το Blu-ray Disc ενός παιχνιδιού PS4 και αγοράσω το PS5 Digital edition, μπορώ να αναβαθμίσω το παιχνίδι;

Όχι, δεν υποστηρίζεται η αναβάθμιση ούτε μπορείς να παίξεις στο PS5 Digital Edition από τη στιγμή που δεν διαθέτει οπτικό drive.

Πως μεταφέρω τα save files από τα παιχνίδια του PS4 στο PS5;

Η διαδικασία μπορεί να γίνει συνδέοντας το PS4 με το PS5 μέσω καλωδίου LAN, μέσω ασύρματης σύνδεσης (WiFi) ή με αποθήκευση των αρχείων σε συμβατό εξωτερικό USB drive. Εάν είστε ενεργός συνδρομητής της υπηρεσίας PS Plus, τότε μπορείτε να μεταφέρετε τα saves από το PS4 στο PS5 μέσω cloud.

Μπορώ να μεταφέρω τα saves από την έκδοση ενός παιχνιδιού του PS4 στην έκδοση του ίδιου παιχνιδιού για το PS5;

Αυτή η δυνατότητα αφορά καθαρά τον developer του παιχνιδιού και θα υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Για παράδειγμα, στο Marvel’s Spider-Man: Miles Morales υποστηρίζεται από τώρα, ενώ στο Sackboy: A Big Adventure θα δοθεί η δυνατότητα με μελλοντικό update.

Πως λειτουργεί το online multiplayer στα παιχνίδια του PS4 όταν τα παίζεις στο PS5;

Παίζοντας σε online multiplayer mode παιχνιδιού του PS4 στο PS4 ή στο PS5 (backwards compatibility), θα μπορείς να παίζεις με άλλους παίκτες ανεξάρτητα από την κονσόλα που έχουν.

Εάν έχω ένα παιχνίδι του PS4, θα μπορώ να παίζω με φίλο που διαθέτει την έκδοση του ίδιου παιχνιδιού για το PS5 (και το αντίστροφο);

Θα υπάρχει η δυνατότητα, αλλά αφορά καθαρά την απόφαση που θα πάρει ο developer του παιχνιδιού.

Υποστηρίζεται η φωνητική επικοινωνία μεταξύ PS4 και PS5;

Ναι, οι gamers σε PS4 και PS5 (όπως και οι χρήστες της νέας mobile εφαρμογής PlayStation App) θα μπορούν να συνομιλούν κανονικά στα Parties. Σε ορισμένα παιχνίδια θα υποστηρίζεται και η in-game φωνητική συνομιλία ακόμα και μεταξύ των διαφορετικών εκδόσεων του παιχνιδιού (PS4 ή PS5).

Πως θα μπορώ να στέλνω προσκλήσεις για gaming μεταξύ του PS4 και του PS5;

Θα υπάρχει η δυνατότητα να στέλνεις και να αποδέχεσαι προσκλήσεις για τα παιχνίδια που υποστηρίζουν cross-gen gaming μεταξύ PS4 και PS5. Εάν λάβεις μια πρόσκληση να συμμετέχεις, η ειδοποίηση που θα δεις στην οθόνη θα σε ενημερώνει για την πλατφόρμα που υποστηρίζει το παιχνίδι. Εάν κάποιο παιχνίδι του PS5 δεν διαθέτει έκδοση για το PS4, τότε οι gamers στο PS4 δεν θα βλέπουν την πρόσκληση.

Θα έχω πρόσβαση στη βιβλιοθήκη μου στη συνδρομητική υπηρεσία PlayStation Plus;

Ναι, εάν ένα παιχνίδι του PS4 υποστηρίζεται από το PS5 και είσαι ενεργός συνδρομητής, τότε θα μπορείς να το κατεβάσεις και να παίξεις στο PS5.

Θα είναι διαθέσιμη η υπηρεσία PlayStation Now στο PS5;

Ναι, οι gamers θα έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία PlayStation Now από το PS5 τόσο για streaming, όσο και για downloading των συμβατών παιχνιδιών.

Η υπηρεσία PlayStation Plus θα προσφέρει παιχνίδια του PS5;

Όλα τα μέλη της υπηρεσίας PlayStation Plus θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τουλάχιστον δύο παιχνίδια του PS4 κάθε μήνα. Στόχος μας είναι να προσθέτουμε και παιχνίδια του PS5 κάθε μήνα.

Τι είναι το PlayStation Plus Collection;

Πρόκειται για μια προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή κορυφαίων παιχνιδιών του PS4 που χαρακτηρίζουν πλήρως την προηγούμενη γενιά της παιχνιδοκονσόλας, με τίτλους όπως τα Batman: Arkham Knight, Bloodborne, Fallout 4, God of War, Monster Hunter: World κ.ά. Θα είναι διαθέσιμη από τις 12 Νοεμβρίου 2020 για όλους τους ενεργούς συνδρομητές της υπηρεσίας PS Plus που είναι και κάτοχοι του PS5.

Μπορώ να παίζω παιχνίδια των PS1, PS2 και PS3 στο PS5;

Όχι, το PS5 θα μπορεί να τρέξει μόνο τα παιχνίδια της δικής του γενιάς και το 99% των τίτλων του PS4, συμπεριλαμβανομένων αυτών του PlayStation VR.

ΠΗΓΗ: news247.gr