Η απογοήτευση των χρηστών του WhatsApp λόγω της αλλαγής των όρων χρήσης, τους κάνει να συρρέουν σε ανταγωνιστικές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, κατά εκατομμύρια.
Μια ανεπαρκώς εξηγημένη "ενημέρωση" των όρων υπηρεσίας του WhatsApp, ώθησε εκατομμύρια χρήστες να προτιμήσουν εναλλακτικές υπηρεσίες όπως το Signal και το Telegram.
Η "έξοδος" ήταν τόσο μεγάλη που το WhatsApp αναγκάστηκε να καθυστερήσει την εφαρμογή των νέων όρων -οι οποίοι είχαν προγραμματιστεί για τις 8 Φεβρουαρίου- και διεξήγαγε μια εκστρατεία για να εξηγήσει στους χρήστες τις αλλαγές που έγιναν.
Τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, η Signal έχει κερδίσει 7,5 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε η επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το Telegram κέρδισε 25 εκατομμύρια.
Και στις δύο περιπτώσεις, η αύξηση φαίνεται να είναι απόρροια των απωλειών του WhatsApp. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το WhatsApp πέφτει από την όγδοη θέση εφαρμογής με τις περισσότερες λήψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίθετα, το Signal που δεν ήταν καν στις κορυφαίες 1.000 εφαρμογές στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 6 Ιανουαρίου, έγινε μέχρι τις 9 Ιανουαρίου η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις στη χώρα!
Ο Niamh Sweeney, διευθύντρια του WhatsApp για τη δημόσια πολιτική στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δήλωσε ότι η ενημέρωση προοριζόταν να κάνει δύο πράγματα: να ενεργοποιήσει ένα νέο σύνολο δυνατοτήτων στα επιχειρηματικά μηνύματα και να "κάνει διευκρινίσεις και να παρέχει μεγαλύτερη διαφάνεια" στις προϋπάρχουσες πολιτικές της εταιρείας. «Δεν υπάρχουν αλλαγές στην κοινή χρήση δεδομένων με το Facebook οπουδήποτε στον κόσμο», υποστήριξε ο Sweeney, σύμφωνα με τον Guardian.
"Θέλουμε να είμαστε σαφείς ότι η ενημέρωση πολιτικής δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο το απόρρητο των μηνυμάτων σας με φίλους ή συγγενείς", δήλωσε η WhatsApp σε μια ενημέρωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της. Η εταιρεία αναφέρει ότι θα καθυστερήσει την εφαρμογή της νέας πολιτικής της έως τις 15 Μαΐου.
Ακόμη κι αν ακούγεται ειρωνικό, το WhatsApp εστιάζει περισσότερο στην προστασία της ιδιωτικής ζωής από το ανταγωνιστικό του Telegram. Η πρώτη εφαρμόζει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο - η οποία εμποδίζει τον πάροχο υπηρεσιών να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα μηνύματα χρήστη - από προεπιλογή σε κάθε συνομιλία εκτός από αυτές μεταξύ χρηστών και μεγάλων επιχειρήσεων.
Το Telegram, ωστόσο, ενεργοποιεί μόνο κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για "μυστικές συνομιλίες", μια επιλογή την οποία οι χρήστες πρέπει να επιλέξουν ενεργητικά για κάθε μεμονωμένη επαφή. Τέτοιες συνομιλίες "προορίζονται για άτομα που θέλουν περισσότερη μυστικότητα από το μέσο όρο", εξηγεί η υπηρεσία σε ένα FAQ.
ΠΗΓΗ: news247.gr