Προσοχή με το TikTok – Συλλέγει βιομετρικά στοιχεία από τους χρήστες

Το TikTok είναι η πλέον δημοφιλής υπηρεσία κοινής χρήσης βίντεο μικρής μορφής με πολλούς χρήστες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα αναθεώρησε την πολιτική απορρήτου της στις ΗΠΑ, επιτρέποντάς της να συλλέγει αυτόματα βιομετρικές πληροφορίες, όπως αποτυπώματα προσώπου και φωνητικά αποτυπώματα από το περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες στην πλατφόρμα. 

"Ενδέχεται να συλλέξουμε βιομετρικά αναγνωριστικά και βιομετρικά στοιχεία όπως ορίζονται από τη νομοθεσία των ΗΠΑ, όπως αποτυπώματα προσώπου και φωνητικά αποτυπώματα, από το περιεχόμενο του χρήστη. Όπου απαιτείται από το νόμο, θα ζητήσουμε τυχόν απαιτούμενα δικαιώματα από εσάς πριν από οποιαδήποτε τέτοια συλλογή πληροφοριών" η εταιρεία είπε σε μια νέα ενότητα που ονομάζεται "Πληροφορίες εικόνας και ήχου". 

Επιπλέον, η πολιτική απορρήτου της εταιρείας σημειώνει επίσης ότι μπορεί να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τη "φύση του ήχου και το κείμενο των λέξεων που αναφέρονται στο περιεχόμενο του χρήστη", ώστε να "επιτρέπονται ειδικά εφέ βίντεο, για εποπτεία περιεχομένου, για δημογραφική κατάταξη, για προτάσεις περιεχομένου και διαφημίσεων, καθώς και για άλλες λειτουργίες μη προσωπικής ταυτοποίησης. " 

Στην Πολιτική απορρήτου της TikTok εκτός από το ότι δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια η ακριβής φύση των βιομετρικών στοιχείων που συλλέγονται ή που δεν διατιπώνει έναν πειστικό λόγο για τον οποίο αυτή η συλλογή δεδομένων είναι απαραίτητη, η αόριστα διατυπωμένη πολιτική απορρήτου θα μπορούσε να επιτρέψει στο TikTok να συγκεντρώσει τέτοια ευαίσθητα δεδομένα χωρίς τη ρητή συγκατάθεση των χρηστών. 

Να σημειωθεί ότι η αλλαγή πολιτικής, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά από την TechCrunch, τέθηκε σε ισχύ στις 2 Ιουνίου. Οι χρήστες του TikTok που διαμένουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελβετία και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές (εξαιρουμένης της Ινδίας) όπου η υπηρεσία λειτουργεί εξαιρούνται προς το παρόν από τις αλλαγές . 

Δεδομένου ότι μόνο λίγες πολιτείες στις ΗΠΑ - Καλιφόρνια, Ιλινόις, Νέα Υόρκη, Τέξας και Ουάσινγκτον - έχουν νόμους που περιορίζουν τις εταιρείες από τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων, η κίνηση θα μπορούσε να σημαίνει ότι το TikTok δεν χρειάζεται να ζητήσει άδεια από τους χρήστες της. Με άλλα λόγια, οι χρήστες συναινούν να συλλεχτούν τα βιομετρικά δεδομένα τους απλώς συμφωνώντας με τους όρους υπηρεσίας του. 

Οι αναθεωρήσεις στην πολιτική απορρήτου της έρχονται μήνες μετά την συμφωνία του TikTok να πληρώσει πρόστιμο 92 εκατομμύρια δολάρια για μια αγωγή κατηγορίας που ισχυρίστηκε ότι η εφαρμογή παραβίασε τον νόμο περί απορρήτου βιομετρικών πληροφοριών του Ιλλινόις (BIPA) καταγράφοντας παράνομα βιομετρικά και προσωπικά δεδομένα από χρήστες στις Η.Π.Α. για στόχευση με διαφημίσεις χωρίς να πληρεί τις απαιτούμενες απαιτήσεις συναίνεσης του νόμου του Ιλλινόις. Ως μέρος του διακανονισμού, η TikTok συμμορφώθηκε για να αποφύγει τη συλλογή ή αποθήκευση βιομετρικών πληροφοριών, βιομετρικών αναγνωριστικών, γεωγραφικής τοποθεσίας ή δεδομένων GPS, εκτός εάν αναφέρεται ρητά στην πολιτική απορρήτου της.


Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS