newOLED: Η νέα τεχνολογία της Samsung για οθόνη ανάλυσης 10.000ppi

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την έλευση των πρώτων VR headsets στην αγορά και παρά τα άλματα προόδου που έχουν σημειωθεί, η κατηγορία δεν έχει παρουσιάσει την εκτόξευση που περίμεναν οι αναλυτές. Ένας από τους λόγους έχει να κάνει με την ανάλυση που προσφέρουν οι οθόνες στους χρήστες, καθώς ακόμη και σήμερα αρκετοί αναφέρουν το περίφημο “screen door effect” και την παρατήρηση των αποστάσεων μεταξύ των pixels όταν κοιτάζουν πολύ προσεκτικά τις οθόνες τους.

Σε περίπτωση που προχωρήσει σε υλοποίηση η νέα προσπάθεια των Samsung και Stanford University, το φαινόμενο αυτό μάλλον θα εξαλειφθεί οριστικά. Η κορεάτικη εταιρεία κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα τεχνολογία OLED σε συνεργασία με ερευνητές του φημισμένου πανεπιστημίου, η οποία υποστηρίζει ανάλυση έως 10.000 ppi (pixels per inch), μια πυκνότητα pixels δηλαδή εκθετικά μεγαλύτερη απ’ ό,τι βρίσκουμε σε οποιουδήποτε τύπου οθόνη σήμερα, πόσο μάλλον σε ένα VR headset.

Στην τεχνολογία newOLED χρησιμοποιούνται υμένια για την εκπομπή λευκού φωτός μεταξύ των ανακλαστικών στρώσεων (ένα από ασήμι και ένα από κατασκευασμένο από ανακλαστικό μέταλλο με αυλακώσεις σε επίπεδο νανοκλίμακας), με αποτέλεσμα να μεταβάλλονται οι ανακλαστικές ιδιότητες και ν επιτρέπεται σε συγκεκριμένα χρώματα να “αντηχούν” μέσω των pixels. Αυτή η διάταξη μπορεί να οδηγήσει σε πολύ υψηλότερες πυκνότητες pixels σε σύγκριση με ό,τι βλέπουμε στις παραδοσιακές οθόνες OLED των smartphones και μάλιστα χωρίς να επηρεάζεται η φωτεινότητά τους.

Η πιο προφανής χρήσης της τεχνολογίας newOLED φαίνεται ότι θα είναι τα VR και AR headsets, ώστε να προσφέρουν μια αψεγάδιαστη εικόνα χωρίς τα προβλήματα των σημερινών συσκευών, αλλά θα χρειαστεί να περάσουν μερικά χρόνια μέχρι να φτάσουμε σε στάδιο πραγματικής υλοποίησης, καθότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύς. Η Samsung, πάντως, σκοπεύει να δημιουργήσει μια πολύ μεγαλύτερη οθόνη με 10.000 ppi για να παρουσιάσει την τεχνολογία της.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

ΠΗΓΗ: techgear.gr