TikTok: Συγκέντρωνε διευθύνσεις χρηστών παρά την προστασία δεδομένων της Google

Στις αρχές Αυγούστου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ξεκίνησε έναν πόλεμο ενάντια στην κινέζικη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok. Ο πλανητάρχης θέλει η δημοφιλής πλατφόρμα να διακόψει τη δραστηριότητα της στην Αμερική.

Το χρονικό περιθώριο που έδωσε ο Donald Trump λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου, με τις Microsoft και Twitter να ενδιαφέρονται για την εξαγορά της εφαρμογής. Εάν το TikTok πουληθεί σε κάποια αμερικανική εταιρεία, θα μπορέσει να συνεχίσει τη δραστηριότητα του στις ΗΠΑ.

Παράνομη συλλογή δεδομένων

Νεότερη αναφορά, δείχνει ότι το TikTok συνέλεγε τις διευθύνσεις MAC των χρηστών του για τουλάχιστον 15 μήνες. Η συγκεκριμένη δράση της πλατφόρμας διακόπηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2019, μετά από αναβάθμιση που πραγματοποίησε η εταιρεία.

Η παραπάνω πράξη του TikTok παραβιάζει τους όρους του Play Store. Το 2015, η Google απαγόρευσε στις εφαρμογές που διανέμονται μέσω του καταστήματος της να συνδέουν με τους χρήστες προσωπικές πληροφορίες ή δεδομένα που σχετίζονται με την αναγνώριση της συσκευής, συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεων MAC και του IMEI.

Ωστόσο, το TikTok αξιοποίησε ένα βρόχο ο οποίος επιτρέπει τη συλλογή στοιχείων τη στιγμή που ο χρήστης ανοίγει για πρώτη φορά την εφαρμογή, πριν καν αυτός δώσει τη συγκατάθεση του. Με αυτόν τον τρόπο, η ByteDance συνέλεγε το διαφημιστικό ID των συσκευών και τις διευθύνσεις MAC.

Απόκρυψη με χρήση κρυπτογράφησης

Το TikTok αξιοποιεί ένα ασυνήθιστο πρόσθετο στρώμα κρυπτογράφησης ώστε να αποκρύπτει τα δεδομένα που συλλέγει από τους χρήστες του. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ένα τέτοιο στρώμα κρυπτογράφησης δεν προσφέρει τίποτα στην ασφάλεια των χρηστών.

Ωστόσο, βοηθάει την πλατφόρμα να κρύβει από τρίτους τις πληροφορίες που επεξεργάζεται. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν παραβιάζει τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν συλλέγει τις διευθύνσεις MAC των χρηστών. Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει το αν έπραττε κάτι τέτοιο στο παρελθόν.

ΠΗΓΗ : techblog.gr