Η Ευρώπη σχεδιάζει ενιαίο δίκτυο από βάσεις με δεδομένα αναγνώρισης προσώπου

Σύμφωνα με μία έκθεση που έπεσε στα χέρια της The Intercept, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο εθνικών βάσεων με δεδομένα αναγνώρισης προσώπου.

Τεράστιες βάσεις δεδομένων με στοιχεία πολιτών

Η The Intercept αναφέρει ότι η έκθεση συντάχθηκε από τις εθνικές αστυνομικές δυνάμεις 10 κρατών μελών της ΕΕ, με ηγέτη την Αυστρία. Η έκθεση αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης συζήτησης για την επέκταση του συστήματος Prüm, ενός πανευρωπαϊκού δικτύου συνδεδεμένων βάσεων DNA, δακτυλικών αποτυπωμάτων και δεδομένων εγγραφής οχημάτων, που χρησιμοποιείται για έρευνες μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ.

Επιπλέον, υπάρχουν διμερείς συμφωνίες που επιτρέπουν στις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ να έχουν πρόσβαση η μία στις βάσεις της άλλης που περιέχουν δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων, DNA, και άλλα. Λέγεται ότι το δίκτυο εθνικών βάσεων με δεδομένα αναγνώρισης προσώπου θα μπορούσε να συνδεθεί με αυτό των ΗΠΑ, με παρόμοιο τρόπο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της The Intercept, έχουν ήδη δαπανηθεί 750.000 δολάρια Αμερικής για μία μελέτη που πραγματοποίησε η συμβουλευτική εταιρεία Deloitte σχετικά με πιθανές αλλαγές στο σύστημα Prüm, οι οποίες θα συμπεριλάμβαναν και την εξέταση ένταξης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στο σύστημα.

Όπως είναι λογικό υπάρχουν ανησυχίες για το πιθανό αυτό δίκτυο αφού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολιτική επιτήρηση. Από την άλλη τα πλεονεκτήματα ενός δικτύου με βάσεις που περιέχουν δεδομένα αναγνώρισης προσώπου θα ήταν τεράστια για την αστυνομία, αφού ο εντοπισμός των υπόπτων θα γινόταν πρακτικά άμεσα.

ΠΗΓΗ : techblog.gr