ΗΠΑ - Κίνα: Η μητέρα των μαχών για το 5G

Οι διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς 5G θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των παγκόσμιων συσχετισμών.

Τα ξίφη τους αναμένεται να διασταυρώσουν ξανά με τη νέα χρονιά οι ΗΠΑ και η Κίνα, στη μάχη που δίνουν για την επικράτηση των δικτύων 5G. Μπορεί η αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ενόψει της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας να έφεραν μια ηρεμία στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο τα «ακανθώδη» ζητήματα της τεχνολογίας αναμένεται να δημιουργήσουν νέα ισχυρά δίπολα και έντονες αντιπαραθέσεις στον διεθνή χάρτη.

Οι διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς 5G θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των παγκόσμιων συσχετισμών. Οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη μπορεί να οχυρώνονται πίσω από διάφορα επικοινωνιακά trick και απειλές, ωστόσο σύντομα θα βάλουν όλα τα όπλα στο τραπέζι για να ξεκινήσουν ένα νέο γύρο σκληρότερων διαπραγματεύσεων. Φυσικά η τροπή που θα πάρουν τα πράγματα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις που θα γίνουν γύρω από τον τεχνολογικό κινεζικό γίγαντα Huawei που προελαύνει στο χώρο των δικτύων πέμπτης γενιάς και βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» του Ντόναλντ Τραμπ. Γύρω από τη Huawei ξετυλίγεται ένα μεγάλο κουβάρι τεχνολογικών εταιρειών που αφορούν κυρίως στο κομμάτι των ημιαγωγών (semiconductors) και επεξεργαστών στα οποία η Κίνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ. Ωστόσο ο «κόκκινος δράκος» δείχνει αποφασισμένος να αποδεσμευτεί πλήρως από τις δυτικές εταιρείες κατασκευής τσιπ μέχρι το 2025 (Made in China 2025), με το καμπανάκι να ηχεί επικίνδυνα στα αυτιά της Intel, της Nvidia και της Qualcomm που κυριαρχούν στην αγορά επεξεργαστών και τσιπ. Ήδη η Qualcomm αισθάνεται την καυτή ανάσα της Huawei που μπαίνει δυναμικά στο κομμάτι των επεξεργαστων smartphone μέσω των νέων Kirin. Πλάνο ανάλογο της Huawei ακολουθεί και η Xiaomi που ανοίγει τη βεντάλια των επενδύσεων ώστε να αυτονομηθεί στην κατασκευή των τσιπ, συρρικνώνοντας το υψηλό ποσοστό (14,3%) εξάρτησης προς την Qualcomm.

Καταλυτικό ρόλο στην πορεία των διαπραγματεύσεων θα διαδραματίσει το αντίπαλο δέος της Huawei, η Google, που μπορεί ουσιαστικά να κρατάει τα ηνία σε διαφορετικό κομμάτι από την Huawei, όπως είναι αυτό του οικοσυστήματος, αλλά είναι η μόνη που υπό τις πιέσεις του Τραμπ μπορεί να προκαλέσει ισχυρό πονοκέφαλο στην Κίνα. Σύμφωνα με αναλυτές, η πρόκληση για την Huawei είναι μεγάλη, διότι καλείται να απογαλακτιστεί πλήρως από τη Google και να δημιουργήσει το δικό της οικοσύστημα υπηρεσιών και εφαρμογών στα smartphones μέσω των Huawei Mobile Services  που θα αναπτυχθούν από developers στην Ινδία. Αν θα τα καταφέρει η Huawei, τότε θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην παγκόσμια αγορά για το κατά πόσο μπορεί να βασίζονται εξ' ολοκλήρου στις αμερικανικές εταιρείες.

Ισχυρό όπλο στην φαρέτρα του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αποδειχθεί και η πορεία που ακολουθήσει η Apple. Η εταιρεία από το Κουπερτίνο πληρώνει το τίμημα της μεγάλης εξάρτησής της από την Κίνα, στην έδρα της οποίας κατασκευάζονται οι περισσότερες δημοφιλές συσκευές (iPhone), προσφέροντας ωστόσο 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Καθώς η κινεζική αγορά δείχνει να απομακρύνεται από την αγορά ειδών Apple στηρίζοντας τα εγχώρια προϊόντα (Huawei, XIaomi, Lenovo), ο Τραμπ συνεχίζει να στέλνει αυστηρά μηνύματα στην εταιρεία από το Κουπερτίνο (μέσω δασμών) ώστε να μεταφέρει την παραγωγή της στις ΗΠΑ. Η Apple έχει χάσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια βρισκόμενη στη μέση μιας ατέρμονης εμπορικής διένεξης και πλέον καλείται να εξετάσει σε ρεαλιστικό επίπεδο το κατά πόσο θα μπορούσε να μεταφέρει την παραγωγή iPhones τα επόμενα χρόνια στις ΗΠΑ. Υπό αυτό το πρίσμα οι πιέσεις που ασκούνται εκατέρωθεν προς την Apple πλήττουν την παραγωγή της, αποδυναμώνοντάς την στην κούρσα της τεχνολογίας. 

Πηγή: insider.gr