To blockchain είναι μία από τις πλέον πολυσυζητημένες τεχνολογίες των τελευταίων ετών, κυρίως λόγω της «σχέσης» του με τα κρυπτονομίσματα. Όμως, είναι και μία τεχνολογία που μπορεί να δώσει πολλαπλές λύσεις σε διάφορα ζητήματα και προκλήσεις. Όπως, για παράδειγμα, το ζήτημα της διαφάνειας σχετικά με τα περιβαλλοντικά δεδομένα. Δηλαδή, τα δεδομένα που δίνουν στη δημοσιότητα μεγάλοι οργανισμοί σχετικά με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τα οποία πολλές φορές οι πολίτες απλά δεν τα πιστεύουν.

Τη λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα έρχεται να δώσει μία ελληνική εταιρεία με γραφεία στο Λονδίνο και Αθήνα, η Mentat Innovations, η οποία, μάλιστα, έχει κάνει ήδη την πρώτη υλοποίηση σε μεγάλο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Όπως εξηγεί στο CNN Greece, ο Γιώργος Κοτσίκης, ιδρυτής της Mentat, η λύση που έχει υλοποιηθεί λαμβάνει τα περιβαλλοντικά δεδομένα από το εργοστάσιο του παραγωγού και αυτά στη συνέχεια εισέρχονται στην αντίστοιχη βάση δεδομένων που τηρεί ο παραγωγός στα πληροφοριακά συστήματα του. Η διαφορά είναι ότι ταυτόχρονα γίνεται εγγραφή και στο δημόσιο blockchain της Algorand, μια εταιρία με ρίζες από το ΜΙΤ, η οποία θεωρείται εκ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως στο συγκεκριμένο τομέα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα δεδομένα δεν μπορεί να τα αλλάξει ο παραγωγός και είναι πάντα δημόσια διαθέσιμα. Επιπλέον, η ανανέωση των δεδομένων γίνεται ανά τακτά διαστήματα, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Το τελευταίο στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς όπως αναφέρει ο κ. Κοτσίκης μέχρι τώρα οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας έδιναν στοιχεία είτε σε μηνιαία είτε ακόμη και σε ετήσια βάση, ανάλογα με το κανονιστικό πλαίσιο της ρυθμιστικής αρχής της κάθε χώρας. «Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όσο η προστασία του περιβάλλοντος είναι απαραίτητο πέρα από γενικές δηλώσεις να υπάρχουν και αντικειμενικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι όντως κάποιος οργανισμός είναι πράσινος» σημειώνει ο κ. Κοτσίκης.

To blockchain είναι ουσιαστικά μία σειρά καταχωρίσεων που αφορούν συναλλαγές, σε ένα δημόσιο κατάστιχο (ledger). Κάθε καινούρια ομάδα καταχωρήσεων -ένα «block»- συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία «αλυσίδα» καταχωρίσεων, δηλαδή ένα «blockchain». Πρακτικά, πρόκειται για μία τεχνολογία, η οποία επιτρέπει την αποθήκευση πληροφοριών με τέτοιο τρόπο ώστε κανένα από τα συναλλασσόμενα μέρη να μην μπορεί να αμφισβητήσει, τροποποιήσει ή διαγράψει πληροφορίες που έχουν καταγραφεί σε ένα blockchain.

H Mentat δραστηριοποιείται τα τελευταία 8 χρόνια στο χώρο των λύσεων που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, έχοντας υλοποιήσει σημαντικά έργα στο εξωτερικό, ιδίως σχετιζόμενα με τον χρηματοοικονομικό τομέα εκ των οποίων ξεχωρίζουν έργα για τη βρετανική κυβέρνηση όπως και η τεχνική υλοποίηση της πρώτης mobile neobank στο Χονγκ Κονγκ. Η Mentat απασχολεί 7 άτομα, εκ των οποίων 3 βρίσκονται μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ η εταιρεία είναι αυτοχρηματοδοτούμενη.

Παράλληλα, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αρχίσει να επεκτείνεται και στον τομέα της αξιοποίησης του blockchain όσον αφορά στη διαχείριση και την αξιοπιστία των περιβαλλοντικών δεδομένων, ένας τομέας για τον οποίο το ενδιαφέρον είναι διαρκώς αυξανόμενο. «Στην Ευρώπη υπάρχουν ήδη αρκετοί οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης που αναζητούν τρόπους προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των δεδομένων που σχετίζονται με το περιβάλλον και δίνουν διάφορες επιχειρήσεις και φορείς. Επιπλέον, υπάρχει μία τάση τα επενδυτικά funds να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και οι χρηματοδοτήσεις από τραπεζικά ιδρύματα να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το συγκεκριμένο ζήτημα» τονίζει ο κ. Κοτσίκης.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Mentat, το μεγάλο πλεονέκτημα του blockchain είναι πως μπορεί να εξασφαλίσει την αξιοπιστία των δεδομένων που δημοσιεύουν επιχειρήσεις και οργανισμοί. Και πέραν του περιβάλλοντος, υπάρχουν αρκετοί τομείς όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το blockchain. «Για παράδειγμα, δουλεύουμε σε έργα που σχετίζονται με την ναυτιλία, τη χρηματοδότηση της εφοδιαστικής αλυσίδας (supply chain finance) και τον τομέα του fintech» αναφέρει ο κ. Κοτσίκης.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.