Προσεδαφίστηκε στον Άρη το ρομποτικό διαστημόπλοιο Perseverance - Ξεκινά έρευνες για ύπαρξη ζωής

Τα δείγματα που θα συλλέξει θα αξιοποιηθούν από τη NASA για επανδρωμένη αποστολή στον «κόκκινο πλανήτη»

Με σκοπό την ανίχνευση στοιχείων που να αποδεικνύουν πιθανή ύπαρξη ζωής και τη διενέργεια μελετών για τη γεωλογική  σύνθεση στον Άρη,το ρομποτικό διαστημόπλοιο της NASA, «Mars 2020 Perseverance»,  προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη».

Η διαδικασία των  «επτά λεπτών του τρόμου» όπως τη χαρακτήρισε ο κρατικός αμερικανικός οργανισμός που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος, την αεροναυπηγική και τη μελέτη του περιβάλλοντος της γης, ξεκίνησε λίγο πριν τις 23.00 ώρα Ελλάδος και είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο οι επιστήμονες από τα εργαστήρια.

Το ταξίδι απόστασης 470 εκατομμυρίων χιλιομέτρων προς τον κόκκινο πλανήτη, το οποίο ξεκίνησε τον προηγούμενο Ιούλιο και διήρκησε επτά μήνες, θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό καθώς το εξάτροχο ρόβερ θα συλλέξει δείγματα, τα οποία θα αξιοποιηθούν για μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη.  

Το  «Perseverance» είναι εξοπλισμένο με πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα σε σχέση με αυτά του ρομπότ «Κιουριόστι» που κάνει μελέτες στον Άρη, αποτελώντας την καλύτερη εκδοχή εργαστηρίου αστροβιολογίας που έχει πατήσει σε επιφάνεια άλλου ουράνιου σώματος. Βασικό στοιχείο των ερευνών αποτελεί επίσης η αναζήτηση νερού, καθώς και η συλλογή και αποθήκευση δειγμάτων πετρωμάτων τα οποία σχεδιάζεται να φθάσουν στη γη μέσω κοινών αμερικανοευρωπαϊκών αποστολών.