Video Games: Εθισμός, ή μία αθώα συνήθεια

Τι προκαλεί τον εθισμό στα video games;

Το απρόβλεπτο τέλος του δημοφιλούς video game ‘’Fortnite’’, έχει προκαλέσει φρενίτιδα παγκοσμίως, με εκατομμύρια χρήστες να έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους. Εν μέρει λογικό, καθώς –καλώς ή κακώς- αποτελούσε μία καθημερινή τους συνήθεια, την οποία τώρα εξ ανάγκης πρέπει να σταματήσουν.

Γενικότερα, από τότε που σχεδόν κάθε σπίτι απέκτησε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ή μία κονσόλα gaming, δημιουργήθηκαν αμέσως πολλές συζητήσεις για το κατά πόσο εθίζονται τα παιδιά στην ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Τι συμβαίνει τελικά; Είναι μία αθώα ενασχόληση, που απλά δεν μπορούν να την καταλάβουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ή όντως τα νεαρά παιδιά εθίζονται μπροστά από μία τηλεόραση ή μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, εξαρτώντας τη ζωή τους αποκλειστικά και μόνο από ένα παιχνίδι;

Όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιου είδους διαφωνίες, η αλήθεια βρίσκεται στη μέση. Προφανώς και υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό παιδιών που είναι εθισμένο από τα video games. Μόνο που δεν ευθύνονται τα ίδια τα παιχνίδια γι αυτό. Ούτε το τσιγάρο από μόνο του ευθύνεται για κάποιον που είναι εθισμένος στο κάπνισμα, ούτε το αλκοολ, για κάποιον που είναι εθισμένος στο ποτό.

Διότι προφανώς, όπως υπάρχουν ορισμένοι που καπνίζουν με μέτρο, ή πίνουν με μέτρο, έτσι υπάρχουν και εκατομμύρια παιδιά –και ενήλικες- που ασχολούνται με τα video games σε ένα βαθμό λογικό και μετρημένο.

Σε πολύ γενικές γραμμές, απαξ και μιλάμε για παιδιά, η αρχή γίνεται από το σπίτι, και από το κατά πόσο οι γονείς έχουν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο της ύπαρξης ενός video game. Όπως είναι αναμενόμενο, ένα μικρό παιδί, αν δεν βρει κάποιον να του βάλει ένα μέτρο σε ένα παιχνίδι, τότε πολύ δύσκολο θα το αποχωρίζεται μέσα στη μέρα. Αν δεν μπει ο γονέας στη διαδικασία να εξηγήσει στο παιδί, και να του βάλει κάποια όρια, τότε προφανώς και ο εθισμός στα video games είναι μονόδρομος, καθώς οι δυνατότητες που προσφέρουν, κάλλιστα μπορούν να συγκριθούν με ‘’Σειρήνες’’.

Τι προκαλεί τον εθισμό στα video games;

Συνήθως οι γονείς εκλαμβάνουν την συνεχόμενη ενασχόληση του παιδιού με τα video games ως κάτι αθώο, έως ότου γίνεται μόνιμη κατάσταση, χωρίς να του εξηγούν την έννοια του μέτρου.

Αρκετές φορές, τα παιδιά που επιλέγουν να κλειστούν στον εαυτό τους, κατευθύνονται στην επιλογή των video games, καθώς έτσι αποφεύγουν την διαπροσωπική επαφή, που για κάποιο λόγο τα τρομάζει

Τα περισσότερα παιδιά που εισπράττουν μία μαθησιακή απογοήτευση, ή που γενικά στεναχωριούνται από κάτι (σχολικός εκφοβισμός) αναζητούν στα video games μία εικονική πραγματικότητα διαφορετική από την αληθινή.

Τι πρέπει να κάνετε αν διακρίνετε πως το παιδί σας είναι εθισμένο στα video games;

Βάλτε του ένα μέτρο. Οι περισσότερο γονείς, πάνε στην ακραία λύση κατά την οποία καταστρέφουν την κονσόλα, ή την εξαφανίζουν. Δε βοηθάτε έτσι την κατάσταση, αντιθέτως εκνευρίζετε το παιδί περισσότερο.

Δώστε του κίνητρα για να ασχοληθεί με κάποια άλλη ασχολία, όπως για παράδειγμα με τον αθλητισμό.

Ψάξτε βαθιά μέσα του, μήπως υπάρχει κάτι που δεν σας έχει μιλήσει γι αυτό. Αν παράδειγμα υπάρχει κάποια αιτία που κλείνετε στον εαυτό του, πρέπει να το μάθετε.