OpenSignal: Τι δείχνει νέα μελέτη για το mobile internet στην Ελλάδα

Λίγο πριν την εποχή του 5G το δίκτυο 4G στην Ελλάδα βελτιώνεται χρόνο με χρόνο τόσο σε επίπεδα συνεχούς κάλυψης αλλά και στην ποιότητα του σήματος που απαιτεί η θέαση βίντεο μέσω streaming.

To 2020 η Ελλάδα βρίσκεται στην 35η θέση μεταξύ των 100 χωρών που εξετάζει η εταιρεία OpenSignal για την εμπειρία που προσφέρουν τα δίκτυα κινητής στο διαδίκτυο. Η μέση ταχύτητα downloading μέσω 4G διαμορφώνεται στα 23,7 Megabitsανά δευτερόλεπτο (Mbps), με τη χώρα μας να παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις από χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία το Ισραήλ και η Ρωσία.

Τις υψηλότερες ταχύτητες στον κόσμο καταγράφουν ο Καναδάς (59,6 Mbps), η Νότια Κορέα (59 Mbps), η Ολλανδία (54,8 Mbps), η Ιαπωνία (49,3 Mbps) και η Νορβηγία (47,5 Mbps). Στον αντίποδα οι πέντε χειρότερες χώρες αναφορικά με τις ταχύτητες mobileinternet είναι οι: Ελ Σαλβαδόρ (5,8 Μbps), Τανζανία (5,4 Mbps), Αλγερία (4 Mbps), Αφγανιστάν (2,9 Mbps) και Ιράκ (1,6 Mbps).

Αν και η μέση ταχύτητα μέσω 4Gεμφανίζεται οριακά μειωμένη σε σχέση με το 2019 (-0,6%), η Ελλάδα εμφανίζει βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με την ποιότητα του σήματος όπως αυτή καταγράφεται από την εμπειρία θέασης βίντεο μέσω κινητού. Στη συγκεκριμένη μέτρηση η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 30 και στην ομάδα των χωρών με "πολύ καλή" ποιότητα.

Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα του δικτύου η Ελλάδα βρίσκεται στην 43η θέση με τους χρήστες να αναφέρουν ότι είναι συνδεδεμένοι σε δίκτυο 4G86,5% του συνολικού χρόνου που ασχολούνται με το κινητό τους. Στη συγκεκριμένη κατηγορία πρωταθλητές αναδεικνύονται οι Ιάπωνες που έχουν "ανοιχτό” το 4Gτο 98,5% του χρόνου και ακολουθούν οι Κορεάτες με 98,5%.

Εκτοξεύεται η κατανάλωση data

Η βελτίωση της ποιότητας του δικτύου 4G καταγράφεται σε μια εποχή που η ζήτηση για δεδομένα, τόσο μέσω κινητού όσο και σταθερού, εκτοξεύεται. Μάλιστα όπως εκτιμά η εταιρεία αναλύσεων IDCη αύξηση της ζήτησης δεν είναι παροδική λόγω της πανδημίας αλλά θα διαρκέσει και τα επόμενα χρόνια. Στην πρόσφατη έκθεση "GlobalDatasphereForecast” η εταιρεία προβλέπει ότι τα δεδομένα που θα καταναλωθούν παγκοσμίως τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι περισσότερα απ’ όσα καταναλώθηκαν τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο όμιλος ΟΤΕ η κίνηση στο δίκτυο το δεύτερο μισό του Μαρτίου που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών η κίνηση στο δίκτυο αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Αύξηση 53% κατέγραψε στη χρήση του Internet την περίοδο του lockdownd και Vodafone, όπως ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Μπρουμίδης.  Σύμφωνα με πηγές από τη Wind η αύξηση των δεδομένων στο δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας αυξήθηκε κατά 40%, ενώ η κίνηση των δεδομένων κινητής ξεπερνά τα 150 terrabytes ανά ημέρα.

Πηγή : capital.gr