EconAM | To συνέδριο που δε πρέπει να χάσει κανένας φοιτητής!

Το EconAM είναι το συνέδριο στην Ελλάδα που απευθύνεται σε φοιτητές και ασχολείται με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις και την εξωδικαστική επίλυση εμπορικών διαφορών (διαμεσολάβηση & διαιτησία), διεξάγοντας τόσο επιμορφωτικά workshops όσο και real time προσομοίωση με ειδικά διαμορφωμένη υπόθεση από το σύγχρονο εμπορικό κόσμο. 

Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε 3 χρόνια πριν, από μια ομάδα φοιτητών της ΑΣΟΕΕ και της Νομικής Σχολής Αθηνών, οι οποίοι προσπαθούν να συμβάλλουν στην καλλιέργεια της κουλτούρας των διαπραγματεύσεων αλλά και των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης εμπορικών διαφορών. Αφού συνειδητοποιήσαν ότι δεν υπήρχε τρόπος να κερδίσουν πρακτική εμπειρία και γνώση για το πώς λειτουργεί ο επιχειρηματικός κόσμος κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, διαμόρφωσαν ένα υβριδικό μοντέλο συνεδρίου.

Το μοντέλο αυτό περιλαμβάνει μια σειρά από διδακτικές και προπαρασκευαστικές ομιλίες από ακαδημαϊκούς και στελέχη της αγοράς σχετικά με το business strategy, τις διαπραγματεύσεις, την διαμεσολάβηση και την διαιτησία καθώς και μία προσομοίωση. Αρχικά, οι συμμετέχοντες διαπραγματεύονται την κατάρτιση μιας σύμβασης, που γράφουν οι ίδιοι, εν συνεχεία δε επιλύουν μια διαφορά που προέκυψε κατά την συμβατική τους σχέση. 

Αναλυτικότερα, στην διάρκεια της προσομοίωσης, οι συμμετέχοντες παίρνουν το ρόλο είτε του CEO είτε του νομικού συμβούλου μίας εταιρίας. Αφού λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες και διαμορφώσουν την διαπραγματευτική στρατηγική τους, συναντούν την άλλη πλευρά για να διαπραγματευτούν τους όρους του συμβολαίου. Κατόπιν επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, προκύπτει μια διαφορά την οποία θα πρέπει να διαχειριστούν χρησιμοποιώντας έναν εναλλακτικό τρόπο επίλυσης της διαφοράς (διαιτησία ή διαμεσολάβηση). 

Σκοπός του συνεδρίου, πέρα από την καλλιέργεια της «φιλοεπιχειρηματικής» κουλτούρας στις διαπραγματεύσεις, είναι η εξοικείωση με τους μηχανισμούς και τα μέσα που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτήν. Γνωρίζοντας τις χρηστές διαπραγματευτικές τακτικές και βιώνοντας οι ίδιοι την διαδικασία της διαμεσολάβησης και της διαιτησίας, γίνεται πιο πιθανό στο μέλλον να επιλέξουν πιο πολιτισμένους και ευέλικτους τρόπους όσον αφορά το doing business, τομέα στον οποίο η χώρα μας δεν τα πηγαίνει καλά όντας 72 η ανάμεσα σε 190 οικονομίες του κόσμου. 

Εκτός αυτών, το συνέδριο παρέχει γνώση και δεξιότητες που δεν λαμβάνουν οι φοιτητές δια μέσου της εκπαιδευτικής δραστηριότητας και κατ’ ομολογία των συμμετεχόντων, καλύπτονται έτσι κάποια κενά που αφήνει το curriculum της προπτυχιακής εκπαίδευσης, το οποίο εστιάζει στην παροχή θεωρητικών γνώσεων, αλλά όχι και στην πρακτική τους εφαρμογή εντός του πλαισίου της αγοράς.  Είναι η τρίτη φορά που το συνέδριο διεξήχθη, με την συμβολή του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιριών, του Ελληνικού Κέντρου Διαμεσολάβησης & Διαιτησίας και του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας, με αυξανόμενο αριθμό συμμετεχόντων κάθε χρόνο.