Πως η Huawei γαντζώθηκε στους Ελληνικούς Παρόχους και έλαμψε εν μέσω capital controls!

Βάσει 10 συνεντεύξεων με πηγές εντός της βιομηχανίας και των ρυθμιστικών αρχών, το TechNode μας λέει όλη την ιστορία του πως η Huawei κατάφερε να εδραιωθεί στην Ελληνική αγορά και πως οι ισορροπίες άλλαξαν προς όφελος του Κινεζικού Τηλεπικοινωνιακού γίγαντα.

Το 2011, η Ελληνική κυβέρνηση ξεκινούσε ένα μακροχρόνιο ταξίδι αποφυγής της πτώχευσης με κόστος τη σκληρή λιτότητα. Οι περικοπές στη κοινωνική πρόνοια, η αυξημένη φορολογία και οι δραστικές μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα, προκάλεσαν την άνοδο της ανεργίας με τον κόσμο να ξεχύνεται στους δρόμους. Εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν. Πολλές επιχειρήσεις δεν ήξεραν αν θα τη βγάλουν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και η ελληνική κυβέρνηση έπεσε πλέον στα χέρια των διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χάους, ένας μικρός τηλεπικοινωνιακός πάροχος εξοπλισμού, αποφάσισε να αναβαθμίσει το δίκτυό του στην Ελλάδα, σε 4G. Η Wind Hellas ήθελε να ξοδέψει τρία χρόνια για να κατασκευάσει ξανά την υποδομή που προηγουμένως χρειάστηκαν 18 χρόνια να ολοκληρωθεί.

Η Wind Hellas είχε ένα μυστικό όπλο στη φαρέτρα της. Μια σχετικά, άγνωστη εταιρεία, που αποκαλούνταν Huawei. Αν και η χώρα μαστιζόταν από όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, η Huawei βοήθησε την Wind Hellas να χτίσει ένα ολοκαίνουργιο δίκτυο. Μέχρι το 2014, οι δυο αυτές εταιρείες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα 4G δίκτυο που ισχυρίζονταν ότι ήταν από τα πιο γρήγορα της χώρας.

Σήμερα, η Wind Hellas, είναι ο μόνος πάροχος της Ελλάδας που δεν σχετίζεται με κάποιον Ευρωπαϊκό και η σχέση της με την Huawei είναι τόσο βαθιά. Δεν μπορούμε να προβούμε σε συγκρίσεις με άλλους προμηθευτές, αλλά από όσα γνωρίζουμε, οι επιδόσεις του εξοπλισμού της Huawei είναι στα ίδια επίπεδα με αυτούς, ανέφερε ο Νίκος Πανόπουλος, chief network and supply chain manager της Wind Hellas.

ΠΗΓΗ: techmaniacs.gr