Social Media & παιδιά: Τι πρέπει να προσέξει κάθε γονιός;

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η παραμονή των παιδιών στο διαδίκτυο;

TechnologiaOnline.gr

Καλώς ή κακώς, τα περισσότερα παιδιά από την ηλικία των 12 και πάνω ασχολούνται καθημερινώς με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ότι ισχύει με τους ενήλικες, ισχύει και με τις νεώτερες ηλικίες. Το διαδίκτυο και η κοινωνική δικτύωση που προσφέρει δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Η δυνατότητα να συνομιλείς με όποιον θες, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα δίχως περιορισμούς αποτελεί ένα πειρασμό που ελκύει τους πάντες.

Φυσικά, κάθε δράση έχει και αντίδραση. Μπορεί το διαδίκτυο να μοιάζει αθώο, παρ’ όλα αυτά ελλοχεύει άπειρους κινδύνους. Πολλές φορές ακόμα και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας πέφτουν θύματα απάτης διαδικτυακά. Πως γίνεται να μην πέσει σε μία αντίστοιχη παγίδα ένα παιδί; Ειδικότερα από τη στιγμή που ένα παιδί βρίσκεται σε μικρή ηλικία, είναι αδύνατον να κατέχει τα απαραίτητα αντανακλαστικά που απαιτούνται για κάτι τέτοιο.

Μόλις χθες η αστυνομία συνέλαβε έναν 47χρονο φερόμενο ως παιδόφιλο, ο οποίος κατηγορείται πως παρενοχλούσε σεξουαλικά ένα 14χρονο αγόρι μέσω της πλατφόρμας του Instagram.

Αυτό αποτελεί μονάχα ένα παράδειγμα μίας κατάστασης που είναι επαναλαμβανόμενη όσο περνάει ο χρόνος, και οι δράστες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Και δε το χαρακτηρίζουμε αδίκως έτσι, καθώς ένα μικρό παιδί μόνο του στο διαδίκτυο, είναι απολύτως προφανές πως αποτελεί εύκολο στόχο για κάθε επιτήδειο που παραμονεύει συνεχώς και αδιαλείπτως.

Τι οφείλουν τελικά να κάνουν οι γονείς ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να εκτεθούν τα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Μιλήστε στα παιδιά:

Σίγουρα ένα μικρό παιδί δύσκολα θα μπορέσει να αντιληφθεί τον κίνδυνο που υπάρχει στο διαδίκτυο. Δεν έχει αναπτύξει ακόμα τη προσωπικότητα εκείνη που θα το βοηθήσει να κατασταλάξει στο τι είναι λάθος και τι σωστό. Μπορείτε όμως κάλλιστα να το βοηθήσετε εσείς. Με ήρεμο, και όχι απαιτητικό τρόπο, εξηγήστε του πως υπάρχουν άτομα εντός του διαδικτύου που ενδεχομένως να το βλάψουν. Αν έχετε μία σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας, τότε σίγουρα θα σας πιστέψει και θα αυτοπροστατεύται από το κίνδυνο

Ειδικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά:

Προσπαθήστε να πείσετε το παιδί σας πως είναι αρκετά νωρίς για να διαθέτει λογαριασμό σε τόσο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γι’ αυτό και υπάρχουν διάφορα άλλα social media κυρίως για τα παιδιά. Εκεί, θα συναναστρέφεται μόνο με άτομα της ηλικίας του, χωρίς να κινδυνεύει να έρθει σε επαφή με άλλους ενήλικες. Τέτοιου είδους σελίδες είναι το ‘’yoursphere.com’’,  και ‘’kidzworld.com’’. Μάλιστα εκεί υπάρχουν και ειδικά παιχνίδια για διασκέδαση, αλλά και για μαθητική υποστήριξη.

Σύμμαχος η τεχνολογία:

Οι περισσότεροι browsers σήμερα διαθέτουν πολλές επιλογές. Μία εξ αυτών, σχετίζεται με το γεγονός πως ως γονέας, μπορείτε να μπλοκάρετε συγκεκριμένες ιστοσελίδες που θεωρείτε πως δεν πρέπει να επισκέπτεται το παιδί σας. Έτσι θα έχετε πλήρη γνώση της δράσης του στο διαδίκτυο.