Ο κόσμος της τεχνολογίας έλαμψε στο "σκοτεινό" 2020

Σε μία χρονιά-σταθμό για την ανθρωπότητα, η τεχνολογία άφησε το στίγμα της μέσα από τάσεις, επιτεύγματα και συσκευές που διαμόρφωσαν εκ νέου μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας.

Από όποια σκοπιά κι αν το εξετάσει κανείς, την ανασκόπηση του 2020 το βέβαιο είναι πως πρόκειται για μια χρονιά που θα μνημονεύεται για δεκαετίες. Ο πλανήτης υποχρεώθηκε να αναπροσαρμόσει τις προτεραιότητές του και να αλλάξει δραστικά τον τρόπο ζωής του, συνηθίζοντας μέχρι νεοτέρας σε μία καινούρια κανονικότητα.

Σε αυτές τις κοσμογονικές αλλαγές, ο ρόλος της τεχνολογίας ήταν σημαίνων, αφού χάρη στις λύσεις που προσέφερε, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα επετεύχθη ταχύτερα. Την ίδια στιγμή δεν έλειψαν οι καινοτόμες προτάσεις και τα σπουδαία επιτεύγματα, αφήνοντας υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον, μία ελπίδα που η ανθρωπότητα είχε τόση μεγάλη ανάγκη φέτος.

Τι ξεχωρίζουμε όμως από τον κόσμο της τεχνολογίας σε ό,τι αφορά τη χρονιά που φεύγει; Πάμε να θυμηθούμε τα σημαντικότερα του 2020…

Η προληπτική ιατρική εδραιώθηκε μέσω των wearables

Τα wearables ωρίμασαν. Η κατηγορία ξέφυγε από τα όρια του gimmick, διαθέτοντας πλέον προϊόντα ικανά να παρακολουθήσουν την υγεία του χρήστη 24/7. Πλέον ακόμα και τα φθηνότερα smartwatches είναι σε θέση μέσω των αισθητήρων τους, να προσδιορίσουν δεδομένα όπως ο καρδιακός παλμός και το ποσοστό κορεσμού οξυγόνου. Τα πιο εξελιγμένα μοντέλα ξεφεύγουν τελείως, φτάνοντας στο σημείο να μπορούν να πραγματοποιήσουν μέχρι και καρδιογράφημα. Σε περίπτωση δε που εντοπίσουν κάτι ανησυχητικό, ο χρήστης ενημερώνεται άμεσα έτσι ώστε να έρθει σε επικοινωνία με τον γιατρό του.

Η AI μπήκε παντού

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πια κάτι καινούριο. Έχει διεισδύσει σε δεκάδες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο να προσφέρει μία αναβαθμισμένη (ταχύτερη, αποτελεσματικότερη, προσωποποιημένη) εμπειρία στους καταναλωτές και δηλώνει παρούσα σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Από τις ρυθμίσεις της κάμερας που πριν από κάθε λήψη προσαρμόζουν τα smartphones και τα chatbots, μέχρι τα πλυντήρια που επιλέγουν πρόγραμμα ανάλογα με το εκάστοτε φορτίο και τα αυτόνομα οχήματα, η AI βρίσκεται πλέον παντού, μαθαίνοντας από τον τρόπο ζωής μας και φροντίζοντας να προσαρμοστεί πλήρως σε αυτόν.

ΠΗΓΗ: news247.gr