Σε επίπεδα – ρεκόρ η κίνηση δεδομένων στο ελληνικό Internet

Τη μεγαλύτερη κίνηση δεδομένων σε ημερήσια βάση καταγράφει το ελληνικό Διαδίκτυο τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο συνδυασμός της δεύτερης «καραντίνας» με την εφαρμογή του συστήματος τηλεκπαίδευσης έχει ως αποτέλεσμα να «εκτοξευτεί» η χρήση του Internet στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του GR-IX (σ.σ. πρόκειται για τον κόμβο ανταλλαγής κίνησης μεταξύ των παρόχων), τα οποία είναι διαθέσιμα πλέον στο data.gov.gr, ο ημερήσιος όγκος έχει παρουσιάσει εντυπωσιακή αύξηση το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εξαπλάσια κίνηση σε σχέση με το 2019, ενώ είναι διπλάσια ακόμη και σε σχέση με το πρώτο lockdown! Σημειώνεται πως και στην πρώτη «καραντίνα» είχαμε αύξηση της κίνησης δεδομένων, η οποία εκτιμάται ότι διπλασιάστηκε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δημοσίευση του GR-IX, στις 15 Δεκεμβρίου ο όγκος της κίνησης έφθασε στα 379 Gbps, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για το ελληνικό Διαδίκτυο.

Τα εντυπωσιακά αυτά νούμερα οφείλονται μεν στην «καραντίνα» αλλά η τηλεκπαίδευση εκτιμάται ότι είναι η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το πρώτο lockdown. Με όλες τις σχολικές βαθμίδες να είναι online και τους μαθητές να έχουν ανοικτές τις κάμερες, ήταν μάλλον αναμενόμενο ο όγκος των δεδομένων να πολλαπλασιαστεί, δεδομένου ότι το video «καταναλώνει» περισσότερα data. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων δείχνουν να «πιέζονται» όλο και περισσότερο το τελευταίο δίμηνο σε συνδυασμό, φυσικά, με την αυξημένη χρήση υπηρεσιών video streaming αλλά και των τηλεδιασκέψεων (conference calls) που υπάρχει.

Ο ημερήσιος όγκος αναμένεται να παρουσιάσει πτώση κατά την περίοδο των γιορτών αλλά σε περίπτωση που τα σχολεία παραμείνουν κλειστά και τον Ιανουάριο δεν αποκλείεται να δούμε και νέες επιδόσεις ρεκόρ τις πρώτες εβδομάδες του 2021.

ΠΗΓΗ: cnn.gr