Το πρώτο smartphone βγήκε το 1992 και είχε touchscreen και εφαρμογές

Συμπληρώνονται 28 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του Simon - ο κόσμος της τεχνολογίας έχει αλλάξει ριζικά, εν μέρει χάρη και σε αυτό.Νίκος Σταματίνης

Τον Νοέμβριο του 1992, στις 23 του μήνα, στην τεχνολογική έκθεση COMDEX που γινόταν στο Las Vegas άνθρωποι από όλον τον κόσμο βρίσκονταν μπροστά σε μια ιστορική στιγμή.

Μια ιστορική στιγμή που όμως μάλλον θα καταλάβαιναν αρκετά χρόνια μετά. Τι είχε συμβεί; Η IBM παρουσίαζε για πρώτη φορά το IBM Simon, μια συσκευή που σήμερα, 28 χρόνια μετά, θεωρείται (ίσως και λίγο καταχρηστικά) το πρώτο smartphone που βγήκε ποτέ. Με χαρακτηριστικά που εκείνη την εποχή σίγουρα θα φαίνονται από εντυπωσιακά μέχρι και άχρηστα αλλά σήμερα μοιάζουν απαραίτητα για την ίδια τη ζωή μας.

Κατασκευή-τιμή

Η λογική που γέννησε το Simon ήταν και η λογική που γέννησε τα smartphone. Η ανάγκη να φτιαχτεί μια συσκευή που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας φορητός υπολογιστής και μαζί ως ένα κινητό τηλέφωνο. Να έχει δηλαδή mail (βασικότατο για εκείνη την εποχή), ημερολόγιο, παιχνίδι και σημειωματάριο. Να δίνει όμως και τη δυνατότητα να καλείς και να λαμβάνεις κλήσεις. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Simon μέσω μια συνεργασίας της IBMA με τη BellSouth Cellular. Στην αγορά βγήκε κυρίως ποντάροντας στο επαναστατικό χαρακτηριστικό της οθόνης αφής αλλά και στο γεγονός ότι σου επέτρεπε να δεις τα mail σου.

Με βάση όλα τα παραπάνω θα πίστευε κανείς ότι επρόκειτο για μια πανάκριβη συσκευή που αφορούσε μόνο τους πολύ πλούσιους λάτρεις της τεχνολογίας. Δεν ισχύει. Η συσκευή πωλούνταν σε μια τιμή γύρω στα 1100 δολάρια (περίπου 1500 θα ήταν σήμερα). Μάλιστα μπορούσες με κάποιες ειδικές προσφορές να το βρεις και κάτω από τα 1000 δολάρια. Οκ, δεν θα πει κανείς ότι ήταν φτηνό και ότι απευθυνόταν σε μαζικά κοινά αλλά ταυτόχρονα δεν ήταν και τελείως απρόσιτο για έναν κανονικό άνθρωπο.

Είχε touchscreen και εφαρμογές

Τη δεκαετία του 1970 και του 1980 τα touchscreen ήταν κάτι σαν η τεχνολογική φαντασίωση των πάντων. Κάτι σαν τα ιπτάμενα αυτοκίνητα για εμάς. Αργότερα, στις αρχές του 1990 οι οθόνες αφής υπήρχαν. Δεν ήταν βέβαια τόσο συχνές στην καθημερινότητά μας όσο είναι σήμερα. Δεν ήταν όμως κιόλας φτιαγμένες μόνο στη φαντασία των sci-fi δημιουργών. Το Simon είχε οθόνη αφής και μάλιστα θεωρείται ένα από τα πρώτα τηλέφωνα με οθόνη αφής που βγήκαν στην αγορά. Η χρήση της με το δάχτυλο δεν ήταν βέβαια τόσο εύκολη όσο είναι σήμερα. Ωστόσο υπήρχε ένα ειδικό στιλό με το οποίο μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τη συσκευή.

Το χαρακτηριστικό όμως που έκανε αυτό το PDA να μοιάζει περισσότερο με smartphone είναι το γεγονός ότι είχε εφαρμογές. Οκ, προφανώς δεν υπήρχαν τα App Store ούτε μπορούσες να κατεβάσεις updates και σύνθετες εφαρμογές. Μπορούσες, ωστόσο, να χρησιμοποιήσεις μερικές βασικές αλλά πολύ βοηθητικές εφαρμογές που είχαν ήδη εγκατασταθεί: Βιβλίο διευθύνσεων, κομπιουτεράκι, πρόγραμμα, σημειωματάριο, mail, ακόμα και Fax.

ΠΗΓΗ: news247.gr 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.