Σκέφτεσαι να αγοράσεις αυτοκίνητο; Έχουμε την λύση!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις, πριν ξεκινήσεις την αγορά αυτοκινήτου

TechnologiaOnline.gr | 16/07/20

Είναι μία διαδικασία ιδιαιτέρως ευχάριστη, αλλά παράλληλα και πολύ δύσκολη. Μπορεί πράγματι να προκαλεί ενθουσιασμό το γεγονός πως πλέον είστε σε θέση να αγοράσετε νέο αμάξι, αλλά έχετε συγχρόνως να αντιμετωπίσετε και ένα ιδιαιτέρως «βαρύ» φορτίο σε σχέση με την κατάλληλη επιλογή.

Άλλωστε, το αυτοκίνητο δεν είναι… smartphone, ώστε σε περίπτωση που αποδειχθεί κακή επιλογή, σε ένα χρόνο να το αλλάξετε. Το αμάξι είναι μία αγορά που θα έχει διαχρονικότητα, και για τον λόγο αυτό πρέπει να υπολογίσετε άπειρες παραμέτρους ώστε να βγείτε σε βάθος χρόνους πλήρως δικαιωμένοι.

Πάμε λοιπό να δούμε ορισμένες ερωτήσεις που μπορεί να σας δημιουργήσει η διαδικασία αγοράς αυτοκινήτου, και να προσπαθήσουμε να δώσουμε τις καλύτερες απαντήσεις.

‘’Να αγοράσω καινούργιο αυτοκίνητο ή μεταχειρισμένο;’’

Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να υπολογίσουμε ορισμένους παράγοντες. Αν είστε νέος οδηγός, και ξεκινάτε τότε να μαθαίνετε, τότε πράγματι καλό θα ήταν να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο όχημα, καθώς λόγω απειρίας, σίγουρα θα προκαλέσετε σε αυτό ορισμένες μικροφθορές. Αν τις κάνετε σε καινούργιο αμάξι, ψυχολογικά θα σας κοστίσει περισσότερο.

Αν τώρα είστε χρόνια οδηγός, τότε γιατί να μην οδηγηθείτε σε αγορά καινούργιου αυτοκινήτου, γλυτώνοντας το άγχος των ήδη φορτωμένων πολλών χιλιομέτρων που θα έχει το μεταχειρισμένο.

‘’Να αγοράσω βενζινοκίνητο, πετρελαιοκίνητο, ή ηλεκτρικό αμάξι;’’

Θα ήμασταν ευτυχείς αν μπορούσαμε να σας δώσουμε την τελευταία απάντηση. Δυστυχώς όμως η συγκεκριμένη επιλογή είναι αρκετά δύσκολη στη χώρα μας, εξαιτίας λίγων σταθμών ανεφοδιασμού. Ελπίζουμε σε μερικά χρόνια να είναι η κατάσταση πολύ καλύτερη σε αυτό το κομμάτι.

Αν γενικότερα σας αρέσουν τα ταξίδια και οι μεγάλες διαδρομές, τότε οι diesel κινητήρες είναι μία καλή επιλογή, καθώς πέραν του ότι «καίνε» λιγότερο, το καύσιμο κοστίζει σαφώς πιο φθηνά.

‘’Ποια κριτήρια πρέπει να κοιτάξω ώστε να διαλέξω μάρκα και είδος αυτοκινήτου;’’

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η αγορά αυτοκινήτου είναι μία ιδιαιτέρως σύνθετη διαδικασία, εμπεριέχοντας πολλούς παράγοντες.

Το ποια μάρκα θα διαλέξετε και ποιο είδος, εξαρτάται από δύο βασικά κριτήρια:

- Από το budget που διαθέτετε

- Από την χρήση που σκοπεύετε να κάνετε

Καλό είναι να ξεκινήσετε πρώτα από το δεύτερο. Να διαπιστώσετε δηλαδή που ακριβώς θα χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο που θα αγοράσετε.

Αν για παράδειγμα είστε μία τριμελής οικογένεια που κάνει σύντομα ταξίδια, και που το αυτοκίνητο το χρειάζεστε κυρίως για να μετακινήστε στην δουλειά σας, τότε σαφώς και αποκλείετε κάποιο ευρύχωρο και ογκώδες τζιπ, καθώς δεν εξυπηρετεί κάποια ανάγκη σας.

Αντιθέτως, αν με το αμάξι σας θέλετε να κάνετε διάφορα ταξίδια, μεταφέροντας πολλές αποσκευές, τότε δεν μπορείτε να οδηγηθείτε στη λύση ενός σπορ χάτζμπακ.