Πως ο κορωνοϊός οδήγησε στον ‘’ψηφιακό μετασχηματισμό’’ του ελληνικού κράτους;

Ανάμεσα στα όσα αρνητικά έφερε η πανδημία, εντοπίζεται και κάτι ελπιδοφόρο.

ΠΗΓΗ : TomorrowNews.gr 

Διαχρονικά, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός της χώρας μας, είναι η γραφειοκρατία, μιας και δυστυχώς συνηθίζουμε πάντα να ακολουθούμε τελευταίοι τις εξελίξεις.

Έτσι, μπορεί στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης και της Ευρωζώνης η τεχνολογία να έχει προκαλέσει τα ‘’πάνω-κάτω’’ στη λειτουργία του κράτους και στη σχέση του με τον πολίτη (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η Εσθονία), εντούτοις στην Ελλάδα όλα λειτουργούσαν με ιδιαιτέρως αργούς ρυθμούς.

Η έλευση του covid-19 στη χώρα μας, και ο χαρακτηρισμός του ως ‘’πανδημία’’, άλλαξαν πλήρως αυτή την ‘’παλαιότητα’’ που διέκρινε τον κρατικό μας μηχανισμό, δίνοντας την ευκαιρία στο κράτος να εξελιχθεί και να πατήσει επιτέλους στον 21ο αιώνα, εκμεταλλευόμενος τα άπειρα εργαλεία που η τεχνολογία προσφέρει σήμερα, κάνοντας την ζωή μας ευκολότερη.

Ο λόγος φυσικά για το ‘’gov.gr’’ , την νέα διαδικτυακή πύλη του ελληνικού κράτους, η οποία ελέω πανδημίας, ήρθε να κάνει ευκολότερη τη ζωή των πολιτών υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες.

Όπως πολύ καλά έχουμε μάθει, το ‘’gov.gr’’ φιλοξενεί εντός του όλες τις ψηφιακές υπηρεσίας που σχετίζονται με υπουργεία, φορείς, οργανισμούς αλλά και ανεξάρτητες αρχές του Δημοσίου.

Συγχρόνως, καθημερινά καταγράφεται η τάση για εξέλιξη, μιας και έχουν παράλληλα προστεθεί πρόσφατα και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως επί παραδείγματι η εξουσιοδότηση, η άυλη συνταγογράφηση, η υπεύθυνη δήλωση και η προσωρινή άδεια οδήγησης.

Μέχρι τώρα, το πείραμα του ‘’gov.gr’’ δείχνει να αποτελεί πλήρως επιτυχημένο, καθώς τα νούμερα επισκεψιμότητας του είναι άκρως εντυπωσιακά.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στους δύο πρώτους μήνες έχουν καταγραφεί τα εξής :

  • 300.000 επισκέψεις
  • 000 υπεύθυνες δηλώσεις
  • 000 εξουσιοδοτήσεις
  • 000 εγγραφές σε άυλη συνταγογράφηση
  • άυλες συνταγές

Συμπερασματικά λοιπόν αποδείχθηκε πως όταν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση, αλλά συγχρόνως όταν οι συνθήκες το απαιτούν, εντοπίζεται η τάση για εξέλιξη και διευκόλυνση της ζωής των πολιτών, με όπλο τη τεχνολογία.