Ενδιαφέρον από 23 χώρες για την τεχνολογία ιχνηλάτησης των Apple-Google

Οι κυβερνήσεις 23 χωρών από πέντε ηπείρους έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αποκτήσουν πρόσβαση στην τεχνολογία ιχνηλάτησης επαφών για τον κορονοϊό που ανέπτυξαν η Apple και η Alphabet της Google, σύμφωνα με ανακοίνωση των εταιρειών, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Η αρχική εκδοχή του συστήματος κυκλοφόρησε την Τετάρτη, αλλά οι κυβερνήσεις αντιδρούν στους περιορισμούς που επιβάλλει, απαγορεύοντας, για παράδειγμα, τη συλλογή των τηλεφωνικών αριθμών των χρηστών, θεωρώντας ότι οι εταιρείες υποσκάπτουν την χρησιμότητα της τεχνολογίας βάζοντας σε προτεραιότητα τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Η Apple και η Google πάντως ενημέρωσαν ότι αρκετές αμερικανικές πολιτείες και 22 χώρες έχουν ζητήσει πρόσβαση στην τεχνολογία τους αλλά δεν είναι σίγουρο πόσες τελικά θα δημιουργήσουν εφαρμογές κινητών που θα την χρησιμοποιούν.

Η χρήση εφαρμογών για πιο γρήγορη ιχνηλάτηση επαφών, με την οποία οι αρχές ταυτοποιούν όσους βρέθηκαν πρόσφατα κοντά σε κάποιον φορέα του ιού και διενεργούν τεστ, έχει προβληθεί ως εργαλείο αποτροπής νέων εξάρσεων. Θα μπορούσε να βοηθήσει τις αρχές να πραγματοποιούν τεστ σε περισσότερα πιθανόν μολυσμένα άτομα απ΄όσο αν βασίζονταν στην ικανότητα κάθε ατόμου να ανακαλέσει τις πρόσφατες επαφές του.

Ωστόσο κάποιες κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειές τους βάσει εφαρμογών θα ήταν πιο αποτελεσματικές αν μπορούσαν να ιχνηλατούν τις τοποθεσίες στις οποίες έχει βρεθεί κάποιος χρήστης, ώστε να εντοπίζουν τις επικίνδυνες για μετάδοση του ιού περιοχές και να ειδοποιούν τους πολίτες μέσω γραπτού μηνύματος ή και τηλεφωνήματος για την πιθανή έκθεσή τους, και όχι με μια γενική ειδοποίηση της εφαρμογής.

Ωστόσο οι Apple και Google έχουν απαγορεύσει στις αρχές που θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία τους να συλλέγουν δεδομένα τοποθεσίας ή να ζητούν από τους χρήστες να δώσουν προσωπικά δεδομένα.

Από τον πλευρά του, η Αυστραλία, η Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες που επιχείρησαν να αναπτύξουν δική τους τεχνολογία κατέληξαν σε συστήματα που παρουσιάζουν δυσλειτουργίες, “στραγγίζουν” τις μπαταρίες των συσκευών και τελικά δεν υιοθετούνται.

Το σύστημα των Apple-Google θα χρησιμοποιεί πιο αξιόπιστα τις συνδέσεις Bluetooth μεταξύ συσκευών ώστε να καταγράφει χρήστες που έχουν βρεθεί κοντά για τουλάχιστον πέντε λεπτά, δήλωσαν οι εταιρείες.

Δημιουργοί εφαρμογών ιχνηλάτησης για την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία δήλωσαν στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι σκέφτονται σοβαρά να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία των Apple-Google, και δεν τους πειράζει να μην γνωρίζουν τους αριθμών τηλεφώνων των χρηστών.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας είπε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις δύο εταιρείες τεχνολογίας ώστε να ενισχύσει την εφαρμογή που χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή, η οποία προς το παρόν καταγράφει τηλεφωνικούς αριθμούς, ταχυδρομικούς κώδικες και ηλικιακές ομάδες.

Πηγή: Reuters / liberal.gr

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.