Τηλεργασία & Κορωνοιός | Ήρθε ως πρόβλημα αλλά θα μείνει ως λύση;

Πως η εργασία από το σπίτι ήρθε στην Ελλάδα, έστω και από ανάγκη;

ΠΗΓΗ : TomorrowNews.gr 

Στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, λειτουργούσε ως φαινόμενο εδώ και αρκετά χρόνια. Στην Ελλάδα, αποτελεί μία τακτική που ελάχιστοι είχαν έως και σήμερα εφαρμόσει.

Τελικώς, η τηλεργασία χτύπησε τη πόρτα της Ελλάδας και μένει να δούμε κατά πόσο θα αποτελέσει πρόσκαιρο φαινόμενο, ή τελικά θα παραμείνει και μετά την ‘’μπόρα’’ του κορωνοιού.

Ουδείς πάντως μπορεί να αρνηθεί πως η εργασία από το σπίτι έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Σε πρώτο βαθμό, ο εργαζόμενος εξοικονομεί χρόνο. Δεν καταναλώνει έξτρα λεπτά και ώρες για την μεταφορά του στο γραφείο και την επιστροφή του στο σπίτι. Επιστημονικά άρθρα έχουν αποδείξει πως κατά μέσο όρο παγκοσμίως, οι εργαζόμενοι καταναλώνουν αθροιστικά 1,5 ώρα πηγαίνοντας και γυρνώντας από τη δουλειά. Πέρα από το γεγονός πως αυτή η 1,5 ώρα πηγαίνει ‘’στράφι’’, προκαλεί και σωματική έξτρα κούραση, η οποία προφανώς και δεν είναι μέρος της πληρωμής.

Παράλληλα, η εργασία από το σπίτι μειώνει και τα έξοδα του εργαζομένου. Η διαδικασία μεταφοράς και επιστροφής από τη δουλειά, κοστίζει. Είτε χρησιμοποιείτε τα μέσα, είτε το προσωπικό σας αυτοκίνητο, καταναλώνετε ένα ποσό που επί καθημερινής βάσεως είναι ζημιογόνο. Κόστος προκαλείται και εξαιτίας των όσων ενδεχομένως να καταναλώσετε εν ώρα εργασίας, είτε για έναν καφέ, είτε για ένα δεκατιανό, είτε για κυρίως γεύμα.

Μιλώντας για ζητήματα φαγητού, η εργασία από το σπίτι ευνοεί και την διατροφή σας. Αυτό διότι θα καταναλώνετε μόνο πράγματα που βρίσκονται εντός της οικίας σας, και θα αποφύγετε διατροφικές συνήθειες όπως τυροπιτοειδή και λοιπά άλλα που βλάπτουν την υγεία σας.  

Τέλος, μέσω της εργασίας στο σπίτι, ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει περισσότερο ελεύθερα και άνετα. Θα διαχειριστεί τον χρόνο το όπως εκείνος θέλει. Αυτό θα τον βοηθήσει ιδιαίτερα να απολαύσει την διαδικασία εργασίας του και να είναι περισσότερο αποδοτικός.

Καλό βέβαια θα ήταν να δούμε και την άλλη διάσταση, καθώς σίγουρα δεν είναι όλα θετικά.

Σύμφωνα με έρευνες, η εργασία από το σπίτι, πέραν των φανερών και αποδεδειγμένων κερδών που έχει, εμπεριέχει και μερικές συνέπειες που χωρούν συζήτησης.

Για παράδειγμα, η κοινωνικοποίηση του εργαζομένου καθίσταται δύσκολη υπόθεση μιας και δεν επικοινωνεί με κάποιο άλλο άτομο μέσα στη μέρα

Με τον τρόπο αυτό δεν αποκλείεται η ψυχολογία του σε βάθος χρόνου να επηρεαστεί.

Ανεξαρτήτως των υπέρ και των κατά, η τηλεργασία προς το παρόν, λόγω του COVID-19, αποτελεί φαινόμενο της εποχής. Μένει να δούμε αν θα συνεχιστεί και μετά.