Γουόλ Στριτ εναντίον Reddit: Nέος γύρος στον «πόλεμο του Game Stop»

Η Γουόλ Στριτ φαίνεται να ετοιμάζεται για άλλη μια εβδομάδα «πολέμου» στις αγορές, καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως η «φρενίτιδα» που έστειλε στα ύψη τις αξίες μετοχών εταιρειών όπως το GameStop και η AMC Entertainment Holdings εξαπλώνεται και σε άλλα assets.

Όπως γράφει το Reuters, μεγάλα hedge funds της Γουόλ Στριτ συνεχίζουν να «γλείφουν τις πληγές τους» αφού ιδιώτες επενδυτές δραστηριοποιήθηκαν για να στείλουν στα ύψη τις τιμές μετοχών στην πτώση των οποίων είχαν στοιχηματίσει, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες για μεγαλοεπενδυτές.

Η Melvin Capital, το hedge fund που βρέθηκε στην «καρδιά» της όλης υπόθεσης του GameStop, είχε απώλειες ύψους 53% τον Ιανουάριο, μα έλαβε δεσμεύσεις για ρευστό από επενδυτές κατά τις τελευταίες ημέρες του μήνα, μετέδωσε το Reuters την Κυριακή. Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου, η Melvin έκλεισε τον Ιανουάριο με πάνω από 8 δισ. δολάρια σε assets, έχοντας αρχίσει τη χρονιά με περίπου 12,5 δισ. Επίσης ο Άντριου Λεφτ της Citron Research, που επί δύο δεκαετίες ανέπτυσσε το brand του ως εκ των πιο γνωστών short sellers του κόσμου, δέχτηκε έντονα «πυρά» αφού ο ίδιος και άλλοι είπαν ότι η μετοχή του GameStop δεν άξιζε την τιμή που είχε.

«Είδαμε τη δύναμη μιας νέας βάσης επενδυτών, από άποψης δυνατότητας να διαμορφώνουν όχι μόνο τις τύχες μιας μεμονωμένης μετοχής μα και αυτές ενός μεγάλου τμήματος της αγοράς» είπε ο Σούνιλ Κρίσναν, της Aviva Investors.

Υπάρχουν ενδείξεις πως οι επενδυτές που συγκλόνισαν τις αγορές την περασμένη εβδομάδα στοχεύουν πλέον πέρα από τις αμερικανικές μετοχές. Την Πέμπτη και την Παρασκευή υπήρξε μεγάλο «ράλι» στον άργυρο, αφού άρχισαν να κυκλοφορούν στο Reddit μηνύματα που προέτρεπαν ιδιώτες επενδυτές να εστιάσουν στην αγορά για να ανεβάσουν τις τιμές. Αντίστοιχο «ράλι» παρατηρήθηκε και στον χρυσό.

Τέτοιου είδους κινήσεις υποδεικνύουν την αυξανόμενη επιρροή των retail traders στις αγορές, όπου στο παρελθόν κυριαρχούσαν τα μεγάλα ιδρύματα.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αντιπαράθεσης, νέοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Reddit φαίνονται «να τα βάζουν» με τα hedge funds και τους παραδοσιακούς μεγαλοεπενδυτές σε μια «κόντρα» που για πολλούς υποδεικνύει το χάσμα των γενεών.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr