Αγορά κινητού | Μid-range Vs Ναυαρχίδες – Πόσα αξίζει να δώσεις για ένα κινητό;

Για τους περισσότερους, αποτελεί ίσως μία από τις σημαντικότερες αγορές τους.

TechnologiaOnline.gr | 06/04/21

Τα smartphones πλέον δεν αποτελούν απλά μία συσκευή για να πάρει κάποιος ένα απλό τηλέφωνο.

Αποτελούν ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο και απαραίτητο gadget για τον οποιονδήποτε. Όπως επίσης για τους περισσότερους αποτελεί και μέρος της δουλειάς τους και τις καθημερινότητας τους.

Ένα από τα φαινόμενα που παρατηρούνται σήμερα από το αγοραστικό κοινό, είναι πως μία μεγάλη κατηγορία έχει επιλέξει να κινείται σε συσκευές της λεγόμενης ‘’mid-range’’ κατηγορίας. Πρόκειται δηλαδή για smartphones που ναι μεν κοστίζουν οριακά μέχρι 250 ευρώ, αλλά διαθέτουν specs συσκευών που χαρακτηρίζουν τις ναυαρχίδες.

Ο λόγος που συμβαίνει πλέον αυτό είναι διττός. Κατά το παρελθόν, η ψαλίδα ανάμεσα σε ένα smartphone των 800 ευρώ, και ένα smartphone των 200 ευρώ, ήταν χαοτική. Πλέον κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Οι επιδόσεις ανάμεσα σε δύο τέτοιες συσκευές δεν αποτελούν πλέον τόσο μα τόσο διαφορετικές.

Ο δεύτερος λόγος, ακούει στο όνομα ‘’Xiaomi’’. Η γνωστή κινεζική εταιρία ήταν αυτή που έφερε τόσο καλές συσκευές σε τόσο χαμηλές τιμές. Έτσι ανάγκασε εταιρίες όπως η Samsung και η Huawei να επενδύσουν στην μεσαία κατηγορία, καθώς μέχρι πρότινος η Xiaomi έπαιζε μόνη ‘’μπάλα’’ στη κατηγορία αυτή.

Έχει τελικά περάσει η ‘’κάψα’’ για αγορά ναυαρχίδας; Ενδεχομένως ναι. Όπως αναφέραμε, η μεσαία κατηγορία προσφέρει εξαιρετικά smartphones σε άψογη τιμή.

Για να μιλήσουμε με παραδείγματα, αν κάποιος θέλει να αγοράσει κινητό της Samsung, και δεν σκοπεύει να δώσει τα 700 ευρώ που κοστίζει το S10+, μπορεί κάλλιστα να ικανοποιηθεί με  το A50 και το A70 τα οποία κινούνται στην ίδια σχεδόν λογική.

Σε ότι αφορά τις ναυαρχίδες, έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση, καθώς έχουν αποκτήσει διάφορους εχθρούς. Το γεγονός πως πλέον υπάρχουν συσκευές με χαμηλό κόστος και καλές επιδόσεις, έχει ‘’ενοχοποιήσει’’ την αγορά τόσο ακριβής συσκευής.

Η αλήθεια με την αγορά ναυαρχίδας βρίσκεται κάπου στη μέση. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως υπάρχουν κριτήρια ώστε να οδηγηθεί ένας αγοραστής σε μία τέτοια συσκευή.

Μία συσκευή των 700 ή των 1000 ευρώ, υπάρχει στο κατάστημα ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του πιο απαιτητικού χρήστη. Εκείνου δηλαδή που με ένα smatphone της μεσαίας κατηγορίας, δεν ικανοποιείται απόλυτα, και αναζητά το κάτι παραπάνω.

Αυτή η κατάσταση όμως αφορά κάποιον που πραγματικά έχει ανάγκη ένα smartphone με τέτοιες επιδόσεις. Παρατηρείται όμως το γεγονός κατά το οποίο, ειδικά για το I-Phone, αρκετός κόσμος καταναλώνει ένα μεγάλο ποσό (άνω των 1.000 ευρώ) εξαιτίας της εμμονής του για το brand-name της εταιρίας, και όχι επειδή όντως το χρειάζονται και το έχουν ανάγκη.

Εν ολίγοις, το κόστος του smartphone, πρέπει να είναι ίσο των αναγκών που κάποιος έχει στη καθημερινότητα του.

Πολλοί βέβαια εκφράζουν την άποψη, πως αν κάποιος έχει τόσο πολλές ανάγκες από μία κινητή συσκευή, τότε ίσως θα ήταν καλύτερα να επενδύσει τα χρήματα αυτά για κάποιο tablet, ή κάποιο λάπτοπ.

Αν πρόκειται δηλαδή για κάποιον που θέλει να είναι συνεχώς στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα, και ένα mid-range δε μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή τη χρήση, τότε ποιος ο λόγος να πάει σε smartphone και όχι σε tablet;