To New Horizons μας δείχνει για πρώτη φορά την αστρική παράλλαξη

Το διαστημικό όχημα New Horizons συνεχίζει να δημιουργεί νέα πρότυπα στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης.

Το τελευταίο επίτευγμα του New Horizons είναι το ότι έχει καταφέρει να στείλει στη Γη, για πρώτη φορά, εικόνες από την αστρική παράλλαξη, δηλαδή από τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο αλλάζουν οι θέσεις των άστρων, εάν τα παρατηρεί κανείς από διαφορετικές τοποθεσίες. Η κατανόηση του φαινομένου αυτού εκτιμάται ότι θα μπορέσει να βοηθήσει στον προσανατολισμό στα διαστημικά ταξίδια, όπως έχουμε δει να συμβαίνει σε κινηματογραφικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Αυτό είναι ένα ακόμα επίτευγμα του ταχύτατα κινούμενου New Horizons, το οποίο έχει περάσει πλέον τον Πλούτωνα και βρίσκεται σε απόσταση 7 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Έχει πάρει ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή, πέρα από τα όρια του Ηλιακού μας συστήματος. Οι εικόνες που στέλνει το New Horizons χρειάζονται περίπου 6 ώρες και 30 λεπτά για να έρθουν στη Γη από την παρούσα θέση, αλλά η NASA δηλώνει ότι κάθε φωτογραφία που λαμβάνει από το διαστημικό σκάφος αξίζει την αναμονή.

Μπορεί να είναι ακόμα νωρίς για να μιλά κανείς για διαστρικά ταξίδια, αλλά όταν και εφόσον γίνει αυτό εφικτό, οι θέσεις των άστρων και η μέτρηση του φαινομένου της αστρικής παράλλαξης θα είναι το διαστημικό σύστημα πλοήγησης που θα επιτρέπει την ασφαλή επιστροφή στον προορισμό του κάθε πληρώματος.

Ο τρόπος πλοήγησης αυτός δεν είναι διαφορετικός από εκείνον που επέλεγαν οι ναυτικοί του παρελθόντος, προκειμένου να βρουν τη θέση τους στις θάλασσες, παρατηρώντας τις θέσεις των άστρων. Σε κάθε περίπτωση, το New Horizons συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στο εντυπωσιακό διαστημικό του ταξίδι σε πραγματικά άγνωστους κόσμους. Δεν πρέπει να ξεχνούμε, άλλωστε, ότι αυτό το διαστημικό σκάφος μας έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε τον ανεξερεύνητο και εξαιρετικά ενδιαφέροντα κόσμο του Πλούτωνα.

Πηγή : naftemporiki.gr