Το Facebook πλήρωσε hackers για να βοηθήσει το FBI να συλλάβει έναν που εκβίαζε κορίτσια

Ζητούσε γυμνές φωτογραφίες και videos απειλώντας πως θα τις βιάσει

Επί σειρά ετών έναν άντρας από την Καλιφόρνια παρενοχλούσε και εκβίαζε νεαρά κορίτσια μέσω του Facebook και άλλων εφαρμογών. Τα εκβίαζε για να του στέλνουν γυμνές φωτογραφίες και videos, απειλώντας τους πως αν δεν το κάνουν θα τις βιάσει και θα τις σκοτώσει ή ακόμα πως θα βάλει βόμβα ή θα μπει πυροβολώντας στο σχολείο τους.

Ο Buster Hernandez ή "Brian Kil" όπως ήταν γνωστός online, ήταν τόσο ικανός να αποκρύπτει την πραγματική του ταυτότητα που το Facebook αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε εταιρία κυβερνοαασφαλείας για να μπορέσει να τον χακάρει και να συγκεντρώσει στοιχεία τα οποία παρέδωσε στο FBI. Σε συνεργασία με την εταιρία αυτή, ανέπτυξε ένα zero-day exploit για το λειτουργικό σύστημα Tails, για να αποκαλύψει την πραγματική IP του Hernandez και να οδηγήσει το FBI στη σύλληψή του.

Το Facebook τονίζει πως δεν παρέδωσε το exploit στο FBI παρά μόνο τα στοιχεία που συγκέντρωσε, ενώ πηγές μέσα από το Facebook δηλώνουν πως αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που το Facebook βοήθησε τις αρχές επιβολής του νόμου να χακάρουν ένα στόχο.

Το μόνο αποδεκτό αποτέλεσμα για εμάς ήταν ο Buster Hernandez να τιμωρηθεί για την κακοποίησή του απέναντι στα νεαρά κορίτσια. Ήταν μία μοναδική περίπτωση, επειδή χρησιμοποιούσε τόσο εξεζητημένες μεθόδους για να αποκρύψει την ταυτότητά του, που χρειαστήκαμε να πάρουμε εξαιρετικά μέτρα συνεργασίας με ειδικούς ασφαλείας για να βοηθήσουμε το FBI να τον φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης. – Εκπρόσωπος Facebook

Ο Hernandez ήταν τόσο διαβόητος στο Facebook που δύο πρώην υπάλληλοί του τον θεωρούσαν τον χειρότερο κυβερνοεγκληματία στην πλατφόρμα. Μάλιστα το Facebook είχε αναθέσει σε έναν υπάλληλο το αποκλειστικό καθήκον να εντοπίζει τις κινήσεις του για δύο χρόνια. Ο υπάλληλος κατέληξε τελικά να αναπτύξει έναν αλγόριθμο εκμάθησης μηχανής για να εντοπίζει πότε ο Hernandez δημιουργούσε νέους λογαριασμούς και πότε πλησίαζε παιδιά για να τα εκβιάσει. Το FBI είχε προσπαθήσει να τον χακάρει χωρίς αποτέλεσμα, αλλά ο Hernandez το κατάλαβε και έκτοτε χλεύαζε την υπηρεσία. Το ποσό που πλήρωσε το Facebook στην εταιρία κυβερνοασφαλείας δεν αποκαλύφθηκε, είναι γνωστό όμως πως είναι έξι ψηφίων.

Ο Hernandez συνελήφθη το Φεβρουάριο και δήλωσε ένοχος σε 41 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών περί παραγωγής και διακίνησης παιδικής πορνογραφίας, εξαναγκασμό ανηλίκου, απειλές απαγωγής, τραυματισμού και δολοφονίας. Προς το παρόν αναμένει την ανακοίνωση της ποινής του.

Πηγή : unboxholics.com