Το μπλε φως των οθονών συνδέεται με την κατάθλιψη

Μία νέα μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο Nature Neuroscience βρήκε πως υποκείμενα τα οποία εκτέθηκαν επανηλειμμένα σε μπλε φως τη νύχτα μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές πολλών πανεπιστημίων της Κίνας.

Οι επιστήμονες εξέθεσαν τα ποντίκια των εργαστηρίων σε μπλε φως για δύο ώρες κάθε βράδυ επί τρεις εβδομάδες και άρχισαν να παρατηρούν αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Καταρχάς τα ποντίκια δεν προσπαθούσαν τόσο πολύ όσο στην αρχή για την αμοιβή τους με ζάχαρη, ενώ προσπαθούσαν λιγότερο από πριν να δραπετεύσουν από το κλουβί που βρισκόντουσαν όταν τους δινόταν η ευκαιρία. Μελετώντας και βιολογικά στοιχεία, κοίταξαν πιο προσεκτικά τους νευρώνες οι οποίοι οδηγούν από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού στον εγκέφαλο. Ανακάλυψαν πως υπάρχει ένας συγκεκριμένος υποδοχέας φωτός στον αμφιβληστροειδή χιτώνα ο οποίος καταλήγει στο κομμάτι του εγκεφάλου που συνδέεται με τη διάθεση.

Επιπλέον οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι νευρώνες αυτοί είναι πολύ πιο ενεργοί όταν επεξεργάζονται το μπλε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι το οποίο εξηγεί γιατί το μπλε φως δε μας επηρεάζει τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας.

Η νέα έρευνα έρχεται να δώσει περισσότερα στοιχεία και να επιβεβαιώσει τα ευρήματα άλλων ερευνών που δείχνουν ότι η τακτική χρήση smartphone το βράδυ μπορεί να συνδράμει σε εκδήλωση κατάθλιψης.

Πηγή : unboxholics.com