Apple και Google αποκάλυψαν την τεχνολογία τους για τα apps του κορωνοϊού

Η Apple και η Google παρουσίασαν ένα εργαλείο λογισμικού το οποίο θα καταστήσει δυνατή την κυκλοφορία εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού από τις κυβερνήσεις που ασπάζονται το μοντέλο/ φιλοσοφία των δύο εταιρειών στο αντικείμενο, με έμφαση στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο παρέχεται πρόσβαση σε developers σε επιπρόσθετες λειτουργίες Bluetooth για να λυθεί ένα πρόβλημα που παρατηρείται σε υπάρχουσες εφαρμογές, όπου οι συσκευές δεν εντόπιζαν η μία την άλλη. Για τους σκοπούς της αλλαγής αυτής, οι κάτοχοι συσκευών Android και iOS θα πρέπει να προβούν σε upgrades.

Όπως σημειώνει το BBC, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν πως υπηρεσίες δημόσιας υγείας από 22 χώρες και κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ήδη ζητήσει να δοκιμάσουν το σύστημα αυτό- ωστόσο πολλές χώρες υιοθετούν τις δικές τους προσεγγίσεις. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς για να είναι αποτελεσματικές αυτές οι εφαρμογές θα πρέπει να είναι διαλειτουργικές, ώστε να συνεργάζονται μεταξύ τους ανά τις χώρες, και να μπορέσει να υπάρξει μείωση των περιορισμών στις μετακινήσεις και τα ταξίδια.

Όπως τονίζουν οι εταιρείες, η εφαρμογή δεν είναι πανάκεια, μα η υιοθέτησή τους από τους χρήστες είναι «κλειδί» για την επιτυχία, και «πιστεύουμε ότι αυτές οι ισχυρές προστασίες ιδιωτικότητας είναι ο καλύτερος τρόπος ενθάρρυνσης για τη χρήση τους».

Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης καταγράφουν αυτόματα πότε δύο άνθρωποι έρχονται κοντά για σημαντικό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να ενημερώνεται ο ένας εάν ο άλλος βρεθεί θετικός στον ιό. Ωστόσο υπάρχουν προβληματισμοί για το κατά πόσον αποτελούν κίνδυνο για τα προσωπικά δεδομένα, ενώ επίσης η Apple θέτει περιορισμούς στη χρήση Bluetooth στο background συσκευών από εφαρμογές «τρίτων». Θεωρητικά το νέο αυτό σύστημα θα έλυνε αυτά τα θέματα, λόγω της αποκεντρωμένης προσέγγισής του, καθώς η διαδικασία της αντιστοίχισης επαφών γίνεται τοπικά, στις ίδιες τις συσκευές, και όχι σε κάποιον κεντρικά ελεγχόμενο server.

Πηγή : naftemporiki.gr