Οικονομικός ‘’Αρμαγεδών’’ : Προ των πυλών η μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Πόσο διαφορετικός θα είναι ο πλανήτης και η οικονομία με το πέρας του κορωνοιού;

Πηγή : EpixeirimatikaNea.gr 

Ουδείς μπορεί να αρνηθεί πως οι ανθρώπινες απώλειες είναι η μεγαλύτερη και πιο επίπονη συνέπεια που ο κορωνοιός αφήνει πίσω του. Έως και σήμερα, ο φονικό ιός έχει κοστίσει παγκοσμίως 47.267 ανθρώπινες ψυχές, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνει πως αποτελεί μία από τις πιο δυσάρεστες και επίπονες εξελίξεις που γνώρισε η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, όπως εύλογα οι περισσότεροι θα έχουν ήδη σκεφτεί, ο Covid-19 θα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης ακόμα και όταν η ανθρωπότητα τον κερδίσει οριστικά, καθώς η συνέπειες που θα αφήσει στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τεράστιες. Το ερώτημα όμως είναι άλλο: θα είναι και αξεπέραστες;

Το 2008, η χρεοκοπία της Lehman Brothers προκάλεσε ένα ντόμινο οικονομικών εξελίξεων σε όλο το πλανήτη. Προκλήθηκε μία τέτοια οικονομική κρίση, που χώρες όπως η Ελλάδα ‘’ξέμπλεξαν’’ πολύ πρόσφατα.

Σχεδόν μία 10ετία μετά, ο κορωνοιός ‘’χτύπησε’’ ξανά τη πόρτα της παγκόσμιας οικονομίας απειλώντας την ξανά.

Πως άλλωστε να μην συμβεί κάτι τέτοιο, από την στιγμή που όλοι οι βιομηχανικοί κλάδοι έχουν εδώ και εβδομάδες βγει… από την πρίζα, παραμένοντας άγνωστο το πότε θα ‘’συνδεθούν’’ ξανά, και με ποιες συνθήκες.

Εταιρίες που αντικείμενο ενασχόλησης τους είναι μαζική παραγωγή, έχουν βάλει προσωρινό λουκέτο, δίχως να έχουν αντικείμενο εργασίας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν οι αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες εξαιτίας των κλειστών συνόρων –υπό το κίνδυνο διασποράς- κρατάνε τα αεροπλάνα τους πλήρως ακινητοποιημένα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της γερμανικής Lufthansa, η οποία κρατά… στο parking τη συντριπτική πλειοψηφία των 700 και πλέον αεροπλάνων της.  

Με βάση τις προβλέψεις στις αρχές του έτους, η ανάπτυξη για τις περισσότερες χώρες πλέον δεν είναι καθόλου ευχάριστη

  • Σε ότι αφορά την Κίνα (η οποία τελικώς δεν χτυπήθηκε τόσο όσα οι Ευρωπαικές χώρες και οι ΗΠΑ), η πρόβλεψη για το 2020 φαίνεται σχεδόν μηδενική (οριακά στο +0,01%) τη στιγμή που οι προβλέψεις προ κορωνοιού έφταναν το +5,9%
  • Αναφορικά με τις ΗΠΑ, το μέλλον προβλέπεται και εκεί δυσοίωνο με τη πρόβλεψη να αφορά πτώση του ΑΠΕ κατά 2%
  • Σε αντίστοιχη κατάσταση αναμένεται να βρεθεί και η Ευρωζώνη, με το ΑΕΠ της να ψαλιδίζεται κατά 2,2%

Σε ότι αφορά τη χώρα μας, είναι εξαιρετικά λογικό να αυξάνεται ο φόβος για νέο ‘’κατρακύλισμα’’. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως από την δύνη των Μνημονιών βγήκαμε πριν σχεδόν 1,5 χρόνο. Έκτοτε, έχει γίνει μία τρόπον τινά προσπάθεια η οποία να αφορά είτε την αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών, είτε την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.

Προφανώς με τις παρούσες συνθήκες, όχι απλά μένουν στην συρτάρι καινοτόμα σχέδια, αλλά ενδεχομένως να ελλοχεύει ο κίνδυνος επιστροφής της Ελλάδας σε καταστάσεις σαφώς δυσκολότερες, όμοιες με αυτές του παρελθόντος.

Προ ολίγων ημερών πάντως, η Morgan Stanley προέβλεψε πως η κατάσταση για την Ελλάδα δεν είναι τόσο ανησυχητική, ποντάροντας πως η διαχείριση του χρέους της δε θα επηρεαστεί επικίνδυνα.  

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης, όπως το 2010, με αποτέλεσμα να μπορεί να αισιοδοξεί πως δεν θα υποστεί συνέπειες όμοιες του παρελθόντος.