Το Zoom για iOS μοιράζεται δεδομένα χρηστών με τη Facebook ακόμη και αν δεν έχουν λογαριασμό

Η αναγκαστική τηλεργασία στην οποία έχουν υποχρεωθεί δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι τις τελευταίες ημέρες λόγω του κορωνοϊού, έχει καταστήσει αναγκαία τη χρήση εφαρμογών - υπηρεσιών τηλεδιασκέψεων για να μπορέσει να συνεχιστεί με μια κάποια κανονικότητα η επικοινωνία.

Η κατηγορία αυτών των εφαρμογών έχει δει τα νούμερα να εκτοξεύονται και μία από τις πλέον επωφελούμενες υπηρεσίες είναι η Zoom. Ωστόσο, αντί να έρθει στο προσκήνιο για την ποιότητα για των video κλήσεων και τις λειτουργίες της, η εταιρεία μπαίνει σήμερα στην ενότητα των κακών ειδήσεων.

Μετά από έρευνα της ιστοσελίδας Motherboard, αποδείχτηκε ότι η iOS εφαρμογή της Zoom μοιράζεται τα δεδομένα της με τη Facebook χωρίς καν να χρειάζεται ο χρήστης να έχει λογαριασμό στο κοινωνικό δίκτυο της τελευταίας. Στα δεδομένα αυτά συμπεριλαμβάνονται η ώρα εκκίνησης της εφαρμογής, η συσκευή που χρησιμοποιείται, η τοποθεσία, ο πάροχος τηλεπικοινωνιών και άλλες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σερβίρισμα στοχευμένων διαφημίσεων.

Η εφαρμογή της Zoom έχει τη δυνατότητα να μοιράζεται τα δεδομένα της με τη Facebook, διότι χρησιμοποιεί SDKs της τελευταίας. Μόλις κατέβει η εφαρμογή στη συσκευή και εκκινηθεί, τότε συνδέεται άμεσα με το Facebook Graph API. Αυτή την πρακτική ακολουθούν πολλές εφαρμογές διαφορετικών κατηγοριών, αλλά το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η Zoom δεν ενημερώνει εκ των προτέρων και με ξεκάθαρο τρόπο τον χρήστη για τον διαμοιρασμό των δεδομένων του.

Στους Όρους Χρήσης του Zoom αναφέρεται ότι η εφαρμογή μπορεί να συλλέγει δεδομένα που αφορούν το προφίλ του χρήστη στο Facebook και τα οποία μπορεί να μοιραστούν με third-party εταιρείες. Παρόλα αυτά, δεν αναφέρει ρητά το όνομα της Facebook, ούτε πως μπορεί να συμβαίνει το ίδιο ακόμα και με χρήστες που δεν διατηρούν λογαριασμό στο Facebook.

Μέχρι στιγμής, η ενημέρωση αφορά μόνο την εφαρμογή της Zoom για συσκευές iOS, επομένως, δεν γνωρίζουμε αν συμβαίνει το ίδιο και για την εφαρμογή για συσκευές Android που παρεμπιπτόντως έχει περισσότερα από 50 εκατομμύρια downloads.

Πηγή : techgear.gr