Κορωνοιός | Οι κατάρριψη των μύθων και εξάλειψη του πανικού

Μία σειρά από ‘’αλήθειες’’ έφερε στο φως της δημοσιότητας το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, σε μία προσπάθεια να βάλει ‘’στοπ’’ στον πανικό

ΠΗΓΗ : YgeiaSimera.gr 

Το ζήτημα του κορωνοιού αποτελεί με διαφορά το πιο πολυσυζητημένο ζήτημα σε διεθνές επίπεδο.

Από χθες η Ελλάδα μπήκε κι εκείνη στο ‘’χορό’’ των κρουσμάτων, αφού μία 38χρονη επιχειρηματίας από την Θεσσαλονίκη αποτελεί το πρώτο εν Ελλάδι κρούσμα του ιού, με την ίδια φυσικά να παραμένει σε καλή κατάσταση και τους θεράποντες ιατρούς να ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία.

Όπως είναι φυσιολογικό από χθες έχει ξεσπάσει ένας υπέρμετρος πανικός αναφορικά με τη πιθανότητα εξάπλωσης του ιού, αλλά και αναφορικά με την επικινδυνότητα του.

Έτσι λοιπόν το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει μία σειρά από αλήθειες, έφερε στο φως της δημοσιότητας  ορισμένες ‘’fake’’ απόψεις σχετικά με τον ιό, και κατ επέκταση την αλήθεια που καταρρίπτει κάθε μύθο.

Σε πρώτο βαθμό, απορρίπτεται η άποψη πως ο κορωνοιός αποτελεί τον επικινδυνότερο ιό που υπάρχει. Αντιθέτως, είναι μία κοινή γρίπη, ενώ σύμφωνα με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, μία απλή γρίπη σκοτώνει 60 φορές περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο.

Ακολούθως καταρρίπτεται ο μύθος πως η πάθηση του κορωνοιού προκαλεί θάνατο, αφού μόλις το 2% των ασθενών χάνει τη ζωή του εξαιτίας του.

Παράλληλα, τονίζεται το γεγονός πως η χρήση μάσκας δεν αποτελεί το Α και το Ω. Σαφώς και χρειάζεται, αλλά το κύριο μέλημα όλων μας θα πρέπει να αποτελεί το τακτικό πλύσιμο των χεριών μας, όπως η διαδικασία τοποθέτησης των χεριών μας μπροστά από το στόμα μας οποτεδήποτε βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.

Συγχρόνως, η έκθεση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου αναφέρει πως ο πανικός και η ξενοφοβία δε χωρούν ως θέμα ανάλυσης επί του ζητήματος αυτού. Ουδεμία ευθύνη φέρουν οι χώρες που ήδη έχουν αρκετά κρούσματα, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει κανείς λόγος να υπάρξει καχυποψία απέναντι στους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Τέλος, το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο καλεί τους πολίτες να μην εμπιστεύονται οτιδήποτε διαβάζουν στο διαδίκτυο αναφορικά με τον ιό, αλλά να βασίζονται σε εκθέσεις/αναλύσεις ειδικών, όπως επίσης και στα όσα αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.