5G: Από το «ίντερνετ των πραγμάτων» σε αυτό των «δεξιοτήτων»

Η πέμπτη γενιά των ασύρματων δικτύων ανατέλλει τα τελευταία χρόνια και όπως ο ήλιος έρχεται από την ανατολή.

Τι θα φέρει το 5G που ήδη στηρίζουν Κίνα και Ιαπωνία στη ζωή μας όταν έρθει στην Ελλάδα.

Ηόμορφη Καλαμάτα μάς έδωσε ωραία πάσα για να μιλήσουμε για το 5G. Η Κίνα και η Νότια Κορέα έχουν τα σκήπτρα στην τεχνολογία του 5G, το πρότυπο που υπόσχεται ταχύτητες ασύρματης σύνδεσης δεκάδες φορές μεγαλύτερες από τις σημερινές. Ενώ λοιπόν το 4G μετασχημάτισε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν, το 5G υπόσχεται να φέρει την επανάσταση οικοδομώντας ένα σούπερ γρήγορο διαδίκτυο με νέες καταναλωτικές, βιομηχανικές και αστικές χρήσεις - πολλές από τις οποίες ακόμα δεν έχουμε καν φανταστεί ακόμα. Είναι μια περίπλοκη και απαιτητική τεχνολογία και έτσι αρχικά τα δίκτυα 4G θα «εμπλουτιστούν» με τη νέα τεχνολογία και αργότερα θα φτάσουμε σε πλήρως αυτόνομα δίκτυα 5G. Οι χρήστες παγκοσμίως θα δουν τις πλήρεις δυνατότητες σε τουλάχιστον 5 χρόνια από σήμερα, η Κίνα όμως τρέχει και σχεδιάζει ένα πλήρως αυτόνομο δίκτυο για το 2020. Οι παγκόσμιες ανησυχίες όμως για τις τεταμένες σχέσεις της πρωτοπόρου κινέζικης Huawei με τις ΗΠΑ περιπλέκουν αυτή τη δαπανηρή και δύσκολη υπόθεση. 

Η Κίνα επενδύει πολλά χρήματα και αυτό επιτρέπει σε κατασκευαστές όπως η Huawei, ο μεγαλύτερος πωλητής end-to-end 5G στον κόσμο, να επωφεληθεί στρατηγικά. Η κυβέρνηση Trump απαγόρευσε στις αμερικανικές επιχειρήσεις να συνεργαστούν με τη Huawei, με στόχο τη διασφάλιση των δικτύων από ξένες παρεμβολές και τον κινεζικό τεχνολογικό ανταγωνισμό (αν και το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι σύντομα θα χαλαρώσει τις απαγορεύσεις). Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία έχουν πάρει επίσης μέτρα εναντίον της Huawei, η Ινδία προσπαθεί να αποφασίσει, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί για προστασία από «εχθρικές» δυνάμεις χωρίς όμως να κατονομάζει κάποιον. Στην έκθεση αξιολόγησής της επισημαίνεται ότι κράτη-μέλη έχουν εντοπίσει πως τρίτες χώρες αντιπροσωπεύουν μια ιδιαίτερη απειλή στον κυβερνοχώρο για τα εθνικά τους συμφέροντα. Η Γερμανία είναι πιθανό, όπως και άλλες χώρες, να απαγορεύσει τη χρήση του εξοπλισμού Huawei στον πυρήνα του δικτύου αλλά να επιτρέψει την τεχνολογία Huawei σε περιφερειακά σημεία.

Το μέλλον θα τρέχει γρήγορα
22 λεπτά: Χρειάζονται για να «κατεβάσουμε» μια ταινία HD σε ένα δίκτυο 4G 
32 δευτερόλεπτα: Για να κατέβει η ίδια ταινία σε ένα δίκτυο 5G 
43 δισεκατομμύρια δολάρια: Θα επενδύσουν οι κινέζικες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε υποδομή 5G φέτος 
18 δολάρια: Το κόστος για 30 GB δεδομένων 5G στην Κίνα 
1 τρισεκατομμύριο δολάρια: Θα χρειαστούν παγκοσμίως για τις υποδομές σε 5G
12 τρισεκατομμύρια δολάρια: Τα προβλεπόμενα οικονομικά οφέλη έως το 2035

Με το 4G μπορέσαμε να δούμε βίντεο και ακούσουμε μουσική υψηλής ποιότητας, οπότε τι μας χρειάζεται το 5G, θα πει κάποιος. Στις ΗΠΑ η Verizon ήδη έχει αρχίσει τις εγκαταστάσεις σε γήπεδα για να μπορούν οι φίλαθλοι να παρακολουθούν τις φάσεις από διαφορετικές γωνίες στα τηλέφωνά τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Καθώς τα δίκτυα 5G θα εξαπλώνονται, θα μπορούν να αντικαθιστούν το καλώδιο και να παρέχουν διαδίκτυο στα σπίτια. Η εργασία από το σπίτι θα γίνει απείρως ευκολότερη. Η βόλτα ενός μηχανικού για να επιβλέψει τις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου θα γίνεται εικονικά και στη συνέχεια η σύσκεψη με τους συναδέλφους του θα πραγματοποιείται μέσω ολογραμμάτων. Αλλά η πραγματική επανάσταση και ο μετασχηματισμός θα έρθει από το πώς θα συνδέει τα πράγματα και τις μηχανές, όχι τους ανθρώπους. Θα επιταχύνει την άφιξη των πλήρως αυτόνομων οχημάτων, συγχρονίζοντας τα αυτοκίνητα μεταξύ τους αλλά και με τα φανάρια. Αυτή η ιδέα δοκιμάζεται ήδη σε βαγόνια που μεταφέρουν μεταλλεύματα σε ορυχεία στη Μογγολία και τη Λευκορωσία. Πέρα από την ταχύτητα, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του 5G είναι ο απίστευτα γρήγορος χρόνος απόκρισης, ο μικρός χρόνος καθυστέρησης προκειμένου να αρχίσουν να συνομιλούν δύο συσκευές.

Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι ο χειρουργός δεν θα χρειάζεται να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον ασθενή. Θα περάσουμε από το «ίντερνετ των πραγμάτων» στο «ίντερνετ των δεξιοτήτων» που θα μας επιτρέψει να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία σε μεγάλη απόσταση και σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας τη ρομποτική και ανάδραση μέσω των αισθήσεών μας. Όπως όμως και με το 4G δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα φέρει το Uber και το Taxibeat, έτσι και για να μάθουμε τι θα φέρει το 5G θα πρέπει πρώτα να αρχίσει να λειτουργεί.

Με πληροφορίες από: Qz.

Πηγή: athensvoice.gr