Τα social media οδηγούν στην μοναξιά ή το αντίστροφο;

Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Swinburne στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Βικτώριας

H διαρκής εξέλιξη της τεχνολογίας και η καθημερινή, για πολλούς πλέον, χρήση των social media, έχει αλλάξει τις κοινωνικές μας σχέσεις, οι οποίες φαίνεται να αναπτύσσονται όλο και περισσότερο και να διατηρούνται σε έναν ψηφιακό κόσμο. Αυτή η «ψηφιοποίηση» των σχέσεων παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό στους νέους, οι οποίοι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Swinburne στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Βικτώριας διεξήγαγε μια έρευνα μεταξύ 1.520 μαθητών ηλικίας 12 έως 25 ετών επικεντρώνοντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη μοναξιά και τη χρήση του διαδικτύου και κατ΄ επέκταση των social media.

Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι η μοναξιά -από τους σημαντικούς παράγοντες για την εμφάνιση της κατάθλιψης- έχει πάρει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας, Ωστόσο δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι οι επιπτώσεις του ψηφιακού κόσμου ευθύνονται για την αύξηση του ποσοστού των πολιτών που αισθάνονται μόνοι καθώς τα ευρήματα των μελετών που γίνονται κατά καιρούς είναι αντιφατικά καθιστώντας δύσκολη την αιτιώδη συνάφεια. Κοινώς είναι δύσκολο να πει κανείς εάν τα social media οδηγούν στην μοναξιά ή το αντίστροφο.

Όπως προκύπτει από την έρευνα ένας στους τέσσερις νέους δήλωσε ότι ένιωσε μοναξιά για τρεις ή περισσότερες ημέρες μέσα στην εβδομάδα που προηγήθηκε της μελέτης. Μεταξύ των ηλικιών 18 έως 25 ετών, ένας στους τρεις – 35% – ανέφερε ότι ένιωσε αίσθημα μοναξιάς τρεις ή περισσότερες φορές το ίδιο διάστημα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα υψηλότερα επίπεδα μοναξιάς αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης κατά 12% και κοινωνικού άγχους κατά 10%.

Τα ποσοστά όσων ανέφεραν ότι ένοιωσαν μοναξιά ήταν χαμηλότερα ανάμεσα στους εφήβους ηλικίας 12 έως 17, με έναν στους επτά (13%) να δηλώνει ότι αισθάνθηκε μόνος τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης και κοινωνικής ανησυχίας από τα άτομα ηλικίας 18 έως 25 ετών.

Όπως προκύπτει από την έρευνα αυτοί που δηλώνουν ότι ένιωθαν μόνοι ήταν πιο επιρρεπείς στο να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με γνωστούς και φίλους, ενώ διέθεσαν λιγότερο χρόνο για κανονικές κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτό υποδηλώνει ότι οι μοναχικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν υποστήριξη με την κοινωνική χρήση του Διαδικτύου για να το χρησιμοποιήσουν με τρόπο που να ενισχύει τις υπάρχουσες φιλίες και ή ακόμα και να δημιουργεί νέες.

Πηγή: in.gr